open-navfaktor-logo
search
Kalkulacije
Svi se čude scenariju koji odgovara Hrvatima protiv Njemačke
Rukometaši Hrvatske porazom od Islanda ostali su bez ikakvih šansi da se domognu polufinala Evropskog prvenstva u Njemačkoj.
23.01.2024. u 09:04
get url
text

Hrvati će obaveze na turniru okončati susretom s Nijemcima, a sada se okreću borbi za kvalifikacijski olimpijski turnir, ali ne odlučuju o svojoj sudbini.

Domaćin Francuska i prvak svijeta Danska osigurali su vizu za Olimpijadu. Kvalifikacijske turnire osiguralo je još šest reprezentacija - Španija, Švedska, Njemačka, Norveška, Egipat i Mađarska.

Hrvatska može do kvalifikacijskog turnira ako se neko od šest navedenih timova direktno plasira u Pariz, a takva su još dva mjesta. Prvo pripada prvaku Afrike. Ako Egipat bude prvak, Hrvatska ide na jedan od kvalifikacijskih turnira. Druga pozicija pripada prvaku Evrope, ili najboljem na prvenstvu iza Danske i Francuske.

Interesantno, Hrvatsku prema trenutnom stanju može ugroziti Austrija, ako prođe u polufinale Evropskog prvenstva, a onda na kraju završi ispred Švedske i tako se direktno plasira na Olimpijske igre.

Međutim, u toj grupi Nijemci su na korak do polufinala i za plasman u završnicu im je potrebna pobjeda upravo protiv Hrvatske. Dakle, hrvatskim rukometašima poraz od Njemačke ne bi puno značio, a pobjeda nad Nijemcima može ugroziti njihov put u Pariz.

Do tog je scenarija došao Rasmus Boysen, bivši danski rukometaš koji se danas bavi analitikom i to objavljuje na društvenim mrežama.

- Hrvatska osigurava mjesto u olimpijskim kvalifikacijama ako izgubi posljednju utakmicu protiv Njemačke - piše u čudu poznati Danac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.