open-navfaktor-logo
search
Bivši bh. reprezentativac
Vranješ: Slavili smo zajedno Božiće i Bajrame, radovali se pobjedama i tugovali nakon poraza
Rukometaš portugalske Benfice i bivši bosanskohercegovački reprezentativac Vladimir Vranješ u razgovoru za Mondo govorio je i o nacionalnom timu naše zemlje.
29.11.2022. u 16:21
get url
text

Istakao je i da je portugalski rukomet napredovao velikom brzinom  te da su učili od drugih, a nisu mislili da su najpametniji poput nas. 

- Dugo sam bio u reprezentaciji i na početku moje karijere smo nekoliko puta igrali protiv Portugala i redovno smo ih pobjeđivali. Bili smo mladi i tada pod navodnim znacima klasa iznad njih u kvalifikacijama. Ali, njihova velika sportska društva poput Benfice, Sportinga i Porta su stali iza rukometa, ulagali su novac, učili od drugih, nisu poput nas mislili da su najpametniji. Sad bi vjerujem u sudaru s njima bez većih problema BiH izgubila, a prije desetak godina je bilo obrnuto.

Rukomet se diže u Portugalu, dvorane su poprilično pune, napreduju iz godine u godinu, bili su strpljivi, učili i primjenjivali ono što su učili. Sad su došli do tog nivoa, imaju relativno mlade igrače i mogu dosta toga napraviti u budućnosti - rekao je Vranješ za Mondo pa nastavio:

- Što se tiče naše reprezentacije, ne znam šta bih rekao da li je to podmlađivanje ili ne. Imamo dosta igrača od 29, 30 godina, samo su neki drugi igrači upali nakon što su se lideri tima oprostili. Žao mi je što se ne mogu dogovoriti za napredak bh. rukometa.

Nebitna je nacionalnost, u toj ekipi ima i Srba i Hrvata i Bošnjaka i ne bi trebalo da bude opstrukcija u selekciji, da reprezentacija ide gore. Izabran je novi selektor, treba mu dati podršku, da proba da realizuje svoje ideje, da se BiH ustali na velikim takmičenjima.

Mi smo bili na tri, dva Evropska i jednom Svjetskom prvenstvu, mislim da je to veliki uspjeh, ne znam da li je neka druga bh. selekcija to ostvarila u nekom drugom kolektivnom sportu. Imali smo šansi i za više, gubili smo za gol neke mečeve, neke nismo dobro završili administraciju, ali opet mislim da smo napravili dobar uspjeh za to vrijeme.

Dodao je da će biti naš navijač u budućnosti iako se oprostio od nacionalnog tima te da se u njegovo vrijeme nije gledalo ko je ko i odakle dolazi. 

- Ja im želim sve najbolje, bit ću njihov navijač i dalje jer sam u tom timu proveo lijepih 12 godina. Naučio sam mnogo, stekao prijatelje za cijeli život jer smo bili pravi tim. Nikad se nije gledalo ko je ko i odakle dolazi. Slavili smo zajedno i Božiće i Bajrame, radovali se pobjedama i tugovali nakon poraza.

Bili smo homogena ekipa i zato smo napravili rezultat. Naravno i selektori (Vojislav Rađa, Dragan Marković, Bilal Šuman i Ivica Obrvan, op.a.) dali su doprinos i zahvaljujući njihovom vodstvu smo to ostvarili. Nadam se da se politika nikad neće uvući u sport jer je on važan za prepoznatljivost neke države u inostranstvu - kazao je Vranješ.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.