open-navfaktor-logo
search
Div sa Šalate
Hrvatski teniser Ivo Karlović u 44. godini završio karijeru
Iskusni hrvatski teniser Ivo Karlović (44) objavio je na društvenim mrežama da se oprašta od aktivnog igranja nakon što je svoj zadnji turnirski meč odigrao 2021. godine, prenosi Anadolu.
21.02.2024. u 09:48
get url
text

- Imao sam vrlo zadovoljavajuću, neobičnu i dugu karijeru koja dolazi iz iznimno skromnih početaka, posebno za tenisera. Hrvatska je bila sasvim drugačija zemlja 80-ih i 90-ih godina kada sam odrastao i jako sam ponosan na svoja postignuća i ono što sam uspio prevladati - rekao je Karlović.

Karlović, poznat kao Doktor Ivo ili Div sa Šalate, svoj zadnji meč je odigrao 2021. godine u kvalifikacijama za Indian Wells kada je u drugom kolu izgubio od Kolumbijca Emilija Gomeza u dva seta.

Karlović se na ATP listi prvi put pojavio 1997, a više od četvrt stoljeća držao se u društvu najboljih svjetskih tenisera. Najviši ranking dosegao je 2008. kada je držao 14. mjesto, a ukupno je 44 sedmice proveo među 20 najboljih.

Njegov najbolji Grand Slam nastup u pojedinačnoj konkurenciji bio je na Wimbledonu 2009. godine, kada se plasirao u četvrtfinale. Osvojio je Davis Cup 2005. godine s Hrvatskom kada je pobijedila Slovačku u finalu.

- Dragi fanovi i prijatelji. Nadam se da će vas ovaj post sve zateći dobrog raspoloženja i sa snažnim bekhendom!

Neki od vas su primijetili da je prošlo dosta vremena otkako sam igrao na turniru i još uvijek me svakodnevno pitaju hoću li se i kada vratiti na turneju. Žao mi je što ću vas razočarati, ali ovim pismom želim to učiniti službenim i konačno objaviti svoje povlačenje.

Imao sam vrlo zadovoljavajuću, neortodoksnu i dugu karijeru koja dolazi iz iznimno skromnih početaka, posebno za tenisere. Hrvatska je bila sasvim drugačija zemlja 80-ih i 90-ih godina kada sam odrastao i jako sam ponosan na svoja postignuća i ono što sam uspio prevladati.

Želio bih zahvaliti svim trenerima i ljudima koji su bili uključeni i doprinijeli mom razvoju kao teniseru. Bez vas ovo sretno putovanje ne bi bilo moguće. Porodica mi je pružila ogromnu podršku i neizmjerno ih volim. Veselim se što ću nastaviti provoditi vrijeme s njima radeći stvari koje su nam važne i koje nas ispunjavaju.

Svima vama koji ste bili navijači i podržavatelji tokom godina, hvala što ste bili dio mog putovanja. Volim vas sve i nadam se da se opet vidimo. Ostat ću blizak tenisu i pokušati podijeliti svoje znanje i sva nevjerovatna iskustva na turneji s novim generacijama tenisera. Putovanje se nastavlja i fokus se preusmjerava. Zahvalan sam. Živjeli, dr. Ivo - napisao je Karlović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.