open-navfaktor-logo
search
Bivši teniser
Medvedev: Šokirat će vas kada čujete šta je "pod tepihom", ne bi me čudilo da Srbi pređu u katolike
Andrei Medvedev, bivši ukrajinski teniser, za beogradski B92 govorio je o predstojećem polufinalu Roland Garrosa u kojem igraju Novak Đoković i Carlos Alcaraz, a osvrnuo se i na agresiju Rusije na njegovu domovinu.
09.06.2023. u 14:20
get url
text

Medvedev smatra da je Đoković trebao da iskoristi utjecaj i da kaže nešto protiv rata.

- Moram reći da sam veliki navijač Novaka Đokovića i nemam ništa protiv njega. Trenutno, ne mogu da ga krivim... Momak igra tenis, ne želi da izlazi mnogo van toga, ima dovoljno problema. Jedino što je, kada je rat počinjao, trebalo da kaže nešto protiv rata. Da kaže "Ja sam protiv rata", da napiše "No war" na kameri. Kad je problem Kosova počeo, dva dana kasnije, Roland Garros, kamera na Centralnom terenu - "Zaustavite rat na Kosovu".

- To znači da igrač ima moć da utječe na mišljenja ljudi. Novak je ranije to mogao da uradi i da pruži podršku Ukrajini. Nije to uradio. Poštovanje prema njemu kao teniseru i dalje stoji. Palo mi je poštovanje prema njemu kao čovjeku dok god ne shvati da je njegovo mišljenje bilo pogrešno. Možda izađe da uradi nešto. A možda i ne.

Medvedev je dodao da je od Đokovića očekivao da kaže da je protiv Putina i da je Rusija teroristička zemlja.

- Mora da prizna da su Rusi kriminalci. Ovaj rat je zločinački. Uskoro ćete saznati i bit ćete šokirani. Reći ćete 'Medvedev nam je rekao na Rolan Garosu 2023. godine'. Vidjet ćete činjenice, nemoguće je to sakriti. Što se tiče Novaka mogao je nešto da uradi ranije. U dubini ima tu ljubav. Napolju, pokazuje podršku Ukrajini, ne pokazuje podršku Rusiji - to je dovoljno. Samo se nadam da ova stvar ne utječe na njegov kvalitet igre, na rezultat.

On smatra da će Ukrajina iz svega izaći kao pobjednik.

- Garantujem vam, Rusija nema šanse da dobije rat. Sve što je bilo pod tepihom u Kremlju će izaći uskoro i bit ćete šokirani. Ja vam govorim samo pet posto onog što se događa. Bit ćete šokirani kada saznate za koga ste se molili. Ne bi me iznenadilo da Srbi pređu u katolicizam. U potpunosti. Ozbiljan sam. Nakon što saznaju šta su se*onje u Rusiji radile. Ili makar nećete imati takav stav prema Rusiji. Govorim vam iz srca. Ja sam samo momak koji je slučajno igrao tenis, nisam VIP, ja sam niko, došao sam da vas zamolim da mi vjerujete. Volim Srbiju. To je lijepa zemlja, sjajni ljudi. Samo ste se izgubili kao i mi. Jednostavno se izgubiš ako vjeruješ u to da su Rusi nešto posebno. Ali vidite, oni su svi kriminalci. Nevjerovatno koliko su uspevali da to rade i ostanu živi, na vlasti i da se narod moli za njih. Za mene je to jedna od najvećih laži u istoriji... - poručio je Medvedev.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.