open-navfaktor-logo
search
Ko je Alcaraz?
Novi kralj: Treći najmlađi osvajač Wimbledona, dva od dva u Grand Slam finalima
All England Club ima novog šampiona. Magični Carlos Alcaraz ispisao je historiju i osvojio Wimbledon.
16.07.2023. u 21:34
get url
text

VEZANI TEKST - Alcaraz savladao Đokovića i prvi put u karijeri osvojio Wimbledon

Španac koji ima 20 godina srušio je nestvarnu dominaciju Novaka Đokovića na najvećem teniskom turniru. Alcaraz, koji je osvojio svoj prvi veliki Grand Slam na US Openu 2022. godine, prekinuo je Đokovićev niz od 34 pobjede na Wimbledonu, te srbijanskom teniseru nanio tek drugi poraz u Londonu u 81 odigranom meču.

A kakvu je dominaciju imao Novak potvrđuje i ovaj podatak. Prošlo je 10 godina i devet dana od posljednjeg poraza u Londonu. Alcaraz je jedini čovjek koji je pobijedio Novaka Đokovića na centralnom terenu Wimbledona od Andyja Murraya 2013. godine.

Alcaraz je tako postao tek četvrti aktivni igrač koji je podigao trofej u All England Clubu, nakon Đokovića, Rafaela Nadala i Murraya.

Carlos Alcaraz rođen je 5. maja 2003. godine u Murciji. U dosadašnjoj karijeri je osvojio ukupno 12 naslova uključujući današnji Wimbledon i prošlogodišnji US Open, te četiri naslova iz serije Masters 1000. Trener mu je još jedan sjajni bivši španski teniser Juan Carlos Ferrero.

Kada je u septembru prošle godine osvojio US Open, Alcaraz je postao najmlađi teniser na vrhu ATP liste sa 19 godina, četiri mjeseca i šest dana.

Tenisom se počeo baviti u dobi od četiri godine ponajviše zbog oca, koji je nekada također bio igrač. S navršenih 15 godina ušao je među profesionalce igrajući Futures i Challengers turnire, a 2020. zaigrao je na svom prvom ATP turniru - Rio de Janeiro.

U dosadašnjoj karijeri igrao je dva Grand Slam finala i ima savršen učinak - dvije titule. Kako je počeo, pitanje je ko će ga zaustaviti.

Današnjim trijumfom postao je treći najmlađi osvajač Wimbledona u historiji nakon Borisa Beckera (18 godina) i Bjorna Borga (20).

Recimo, Novak je imao 24 godine kada je prvi put podigao wimbledonski trofej 2011. godine, a Pete Sampras, Roger Federer i Rafael Nadal po 22 godine.

Prvi je osvajač Wimbledona van nekadašnje "Velike četvorke" (Đoković, Nadal, Federer, Murray) od 2002. godine.

I za kraj vrijedi spomenuti Alcarazov učinak u 2023. godini. Ostvario je 47 pobjeda, uz četiri poraza. Osvojio je šest naslova i jedan Grand Slam. A njegovo vrijeme tek dolazi... 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.