open-navfaktor-logo
search
Sportski razgovor
Vanja Stuhli: Tuzlanka koja je dio Akademije Rafaela Nadala
Vanja Stuhli dobro je poznato ime u teniskom svijetu u našoj zemlji. Rođena Tuzlanka koja 10 godina živi u Mostaru, gdje je radila kao trener u klubu, primjer je kako se uz trud, zalaganje i talenat može izgraditi uspješna karijera i van granica naše zemlje.  
30.08.2020. u 19:09
get url
text

Stuhli je već dvije godine međunarodni teniski trener i tutor za ITF nivoe 1 i 2, tj. radi seminare, radionice i edukacije trenera za ITF, a duže vrijeme je radila kao nacionalni trener. Prošle godine je vodila ITF Grand Slam tim U18 na turneju Mexico/Florida, gdje su iz Akademije Rafaela Nadala prepoznali njen rad i ponudili joj agentski ugovor.

Njena saradnja sa akademijom traje od prošle godine i podrazumijeva pronalaženje mladih teniskih talenata i potencijala koji bi mogli dobiti stipendiju od akademije i druge mogućnosti koje ona nudi.

U razgovoru za Faktor Stuhli je govorila o planovima za budućnost, na čemu trenutno radi, ali se osvrnula i na status naše zemlje u tenisu u odnosu na zemlje regiona.

Toni Nadal i Vanja Stuhli

- Situacija u BiH i u zemljama regiona je slična. Tenis u BiH posljednjih godina ima značajne rezultate. Međutim, zbog teške situacije u samoj državi, nema se previše razloga za optimistično razmišljanje kada je budućnost bh. tenisa u pitanju. Glavni problem talentovanih tenisera u našoj zemlji je nedostatak finansijskog ulaganja u tenis, u razvoj infrastrukture, te nedostatak boljih uslova za razvoj mladih igrača- mišljenja je Stuhli.

Uspješni teniski trener i tutor se trenutno nalazi u Španiji, gdje obavlja sastanke i vrši dogovore oko daljeg rada. Njeni naredni planovi uključuju i polaganje ITF trenerskog najvišeg, trećeg nivoa u Valenciji.

- Situacija koja nas je zadesila spriječila je realizaciju mnogih planova. Sad se razmatraju nove mogućnosti realizacije tokom ove situacije. Narednih dana preuzimam i igračicu iz Južne Amerike koja se sprema za Roland Garros - otkriva Vanja.

Za Otvoreno tenisko prvenstvo u Francuskoj se priprema i najbolji teniser Španije i svjetski broj 2 na ATP listi u čijoj akademiji Stuhli radi.

- Nadal je sve vrijeme u akademiji i maksimalno je uključen u njen rad, a, također, i u razvoj igrača koji su u akademiji. Na akademiji je jako pozitivna atmosfera. Rafael svakodnevno u svoj trening uključuje igrače i djecu iz akademije. Isto tako je uključen i u edukaciju trenera koji rade na akademiji, a van terena se može često vidjeti u komunikaciji sa djecom u akademiji.

Tokom karijere Vanja je posjetila mnoge predivne zemlje, ali, kako ističe, kod kuće je ipak najljepše. Tenis joj znači sve i ne bi se mogla zamisliti u drugom sportu. Kazala nam je i šta joj tokom boravka u Španiji najviše nedostaje.

- Porodica i prijatelji, a često i hrana! - kratko je odgovorila.

Na pitanje ko je po njenom mišljenju najzgodniji teniser i teniserka, govori da ljude ne posmatra na takav način, već ih prije izdvaja prema njihovoj ličnosti, a prema toj kvalifikaciji njeni favoriti su Rafael Nadal i Simona Halep.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.