open-navfaktor-logo
search
Crna Gora
Abazović potpisao Temeljni ugovor sa SPC-om, Krivokapić: Ovo ulazi u dio historijskih prevara
Premijer Crne Gore Dritan Abazović i patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije potpisali su jutros u Podgorici Temeljni ugovor između crnogorske države i te vjerske zajednice.
03.08.2022. u 12:28
get url
text

Riječ je o ugovoru koji određuje odnos između države i SPC-a, a čiji je tekst prethodnih dana bio žestoko kritikovan od nevladinog sektora, Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, ali i od određenih političkih partija.

- Jedno važno pitanje stavljeno je ad akta. Nastavljamo dalje, fokus je na boljem životnom standardu građana - kazao je kratko Abazović nakon potpisivanja ugovora.

 

Današnjem potpisivanju Temeljnog ugovora prisustvovali su mitropolit crnogorsko primorski Joanikije, ministar pravde Marko Kovač, ministar poljoprivrede Vladimir Joković, ministar finansija Aleksandar Damjanović, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić i ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka.

Sat nakon što je u vili "Gorica" sa patrijarhom srpskim Porfirijem potpisao ugovor sa SPC-om, Dritan Abazović je otvorio sjednicu Vlade na čijem dnevnom redu je više od 50 tačaka.

Na početku rasprave o evropskim integracijama šef crnogorske diplomatije Ranko Krivokapić je rekao da "nimalo nije dobar dan".

- Nisu glavne teme hotel i ostale stvari, da je to tako, onda bi Austro-Ugarska još bila ovdje. Osnova je sloboda i to piše u Ustavu. Namjerno sam čekao informaciju o evropskim integracijama. U briselskim krugovima ne postoji razumijevanje zašto se u prvi plan stavlja Temeljni ugovor i time ne koristi historijska šansa i izvještaj za ovu godinu je prilično nepovoljan. Politika je puna prevare, a ovo ulazi u dio tih historijskih prevara. Nije lijepo da vam na upad neko dođe u kuću da bi ga častili - rekao je Krivokapić i dodao da Abazović nema pravo ništa da ratifikuje. 

Napomenuo je da je SPC vjerska zajendica koja je sto godina protiv Crne Gore.

- Kada su došli na vlast, ponovo su izvadili bajonete - rekao je Krivokapić i poručio da je danas tužan dan za evropsku Crnu Goru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.