open-navfaktor-logo
search
Ruski čovjek
Ahatović upozorava na opasnost za BiH, Kosovo i Crnu Goru imenovanjem Vulina za šefa BIA-e
Aleksandar Vulin, kojeg je Vlada Srbije 1. decembra imenovala na mjesto direktora Bezbjednosno-informativne agencije (BIA), izjavio je daje ta odluka dokaz da stranci "u ovoj zemlji ne odlučuju".
02.12.2022. u 19:04
get url
text

VEZANI TEKST - Vučićev mali Šešelj: Aleksandar Vulin novi direktor BIA-e

Dio opozicije u Srbiji osudio je odluku o Vulinovom imenovanju i ocijenio da je imenovan neko sa bliskim odnosima sa Rusijom. Agencije AP i France press javile su da je Vlada Srbije imenovala "čvrsto proruskog političara" kao novog šefa svoje državne obavještajne agencije. AP navodi da se Srbija koja zvanično traži članstvo u Evropskoj uniji godinama udaljava od svog evropskog puta ka tradicionalnom savezniku Rusiji, kao i ka Kini. Vuln se smatra ruskim čovjekom unutar srpskog rukovodstva, navodi AP.

- Njegovo imenovanje na tako osetljivo obaveštajno mesto se vidi kao još jedna uvreda zapadu i ignorisanje njegovih poziva Srbiji da se uskladi sa vanjskom politikom EU ako zaista želi da se pridruži bloku - navodi AP.

Vulin se zalaže za stvaranje "srpskog sveta", kao kopija "ruskog sveta", koji bi ujedinio sve Srbe na Balkanu pod jednom zastavom predvođene Aleksandrom Vučićem, podsjetio je AP, dok France press piše da je Vulin, proruski političar i čovjek blizak Vučiču, poznat po svojim nacionalističkim izjavama koje su često izazvale diplomatske sukobe sa susjednim zemljama.

- Ovaj potez Beograda zorno govori u prilog činjenici da od približavanja Srbije SAD-u, NATO-u i EU za sada nema ništa i da fašistički režim u Kremlju i dalje predominatno utječe na ponašanje Beograda - kaže vojni analitičar Nedžad Ahatović komentirajući za Faktor potez predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je duže vremena Vulina držao u "pričuvi", a onda ga imenovao za šefa BIA-e. 

VEZANI TEKST - Vulin ponovo o razbijanju BiH: Mi smo jedno, Srbija i RS

Ahatović ističe da je "u moru vrlo prizemnih prijetnji i pljuvačke retorike o svima u regionu koju je Vučićev Gebels povremeno ispaljivao u eter jedna rečenica posebno privukla pažnju".

- "Ako hoćete mir u Bosni onda slušajte Srbe...", Vulinova je poruka. Ta prijetnja je očito upalila, jer je međunarodna zajednica sa odlukama OHR-a o nametanju izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH, pokazala prvo da se ne može oteti islamofobnom političkom konceptu i drugo da se zaista boji onoga što bi trojni pakt odnosno osovina Moskva - Beograd - Banja Luka mogla da napravi na Blakanu.

Tom trojnom paktu, a na bazi islamofobne desničarske priče, vrlo otvoreno, a ja bih rekao i tradicionalno priključili su se i Hrvatska i Mađarska. Tako da vi sada imate partnere i na Istoku i na Zapadu koji smatraju da Bosna i Hercegovina nije država, već privremeno prelazno riješenje utvrđeno u Dejtonu. Od Vulina se može samo i isključivo očekivati da sve obavještajne kapacitete Srbije usmjeri protiv NATO širenja u regionu odnosno ka konkretnim aktivnostima da granice Srbije koje još nisu jasno određene uspostavlja na Uni i da Rusima omogući da budu na 40 minuta od Zagreba kad god požele.

Zato se planira gradnja dva, na prvi pogled civilna, a u suštini dva vojno obavještajna ruska centra tzv. centra CZ u Brčkom i aerodroma u Trebinju. To znači radikalizaciju hibridnog rata protiv američkog utjecaja, odnosno protiv BiH, Kosova i Crne Gore koja ovih dana prolazi kroz tešku ustavnu krizu. Sve upućuje na činjenicu da Vulin nije na čelu BIA-e već na čelu odjeljenja ruskog FSB-a za Srbiju u šta se BIA i pretvorila, odnosno bit će glavni ruski obavještajac u regionu - zaključuje Ahatović. 

 

 
 
 
 
 
 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.