open-navfaktor-logo
search
Odigrala ključnu ulogu
Amal Clooney pomogla britanskom tužitelju da donese odluku o hapšenju Benjamina Netanyahua i lidera Hamasa
Supruga holivudskog glumca Georgea Clooneyja i poznata advokatica za ljudska prava, imenovana je kao jedna od šest pravnih stručnjaka koji su pomogli britanskom tužitelju Karimu Khanu da donese odluku koja je danas saopćena
AUTOR: The Guardian/Anadolija
20.05.2024. u 21:02
get url
text
Amal Clooney
Amal Clooney
Otkriveno je da je Amal Clooney, supruga holivudskog glumca Georgea Cloonyja, odigrala ključnu ulogu u odluci Međunarodnog krivičnog suda da izda naloge za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i čelnika Hamasa Yahya Sinwara zbog ratnih zločina.
Amal Clooney, poznata advokatica za ljudska prava, imenovana je kao jedna od šest pravnih stručnjaka koji su pomogli britanskom tužitelju Karimu Khanu da donese odluku, objavljenu danas, kojom traži naloge za hapšenje Benjamima Netanyahua, izraelskog ministra odbrane Yoava Gallanta, kao i trojice vođe Hamasa.
Amal Clooney otkrila je da je prije četiri mjeseca zamoljena da pomogne Khanu u procjeni dokaza ratnim zločinima u Gazi i Izraelu.
U izjavi na internetskoj stranici svoje organizacije dodala je:
- Kao advokatica za ljudska prava nikada neću prihvatiti da život jednog djeteta ima manju vrijednost od života drugog. Ne prihvatam da bilo kakav sukob bude izvan dosega zakona, niti da bilo koji počinitelj bude iznad zakona, piše The Guardian.
Ova vijest dolazi nakon što se Amal Clooney suočila s višemjesečnim oštrim reakcijama svojih kritičara i fanova jer nije govorila o smrtonosnom ratu u Gazi koji je dosad ubio više od 35.000 Palestinaca, od čeha su najmanje polovina žene i djeca, prema najnovijim procjenama zdravstvenih službenika iz Gaze.
Brojni njeni prijašnji kritičari oglasili su se društvenim mrežama kako bi se izvinuli za iznesene oštre komentare o poznatoj advokatici za ljudska prava.
"U potpunosti povlačim kritike o Amal Clooney jer nije javno govorila o Gazi. Nije mogla jer je bila uključena u postupak".
Drugi je napisao:
"Amal Clooney tiho je radila na postupku pred Međunarodnim krivičnim sudom kako bi se Izrael izveo pred Hag za ratne zločine dok su je razvlačili po internetu jer nije objavljivala o Gazi. Kraljice, oprosti što smo sumnjali u tebe".
Izrael i njegovi saveznici već su napali Međunarodni krivični sud zbog njegove odluke.
Američki predsjednik Joe Biden oštro je odbacio u ponedjeljak odluku tužioca Međunarodnog krivičnog suda Karima Khana da traži naloge za hapšenje izraelskih zvaničnika, uključujući premijera Benjamina Netanyahua, prenosi Anadolija.
Biden je rekao da je odluka "nečuvena" i obećao da će biti uz Izrael dok se proces odvija.
- Dozvolite mi da budem jasan: šta god ovaj tužilac implicira, ne postoji ekvivalencija - nikakva - između Izraela i Hamasa. Uvijek ćemo stajati uz Izrael protiv prijetnji njegovoj sigurnosti - rekao je američki predsjednik.
Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da Washington "fundamentalno odbacuje" Khanovu odluku.
- To je sramotno. Hamas je brutalna teroristička organizacija koja je izvršila najgori masakr nad Jevrejima od Holokausta i još uvijek drži desetine nevinih ljudi kao taoce, uključujući i Amerikance - rekao je šef američke diplomatije.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.