open-navfaktor-logo
search
Usidrit će se u Splitu
Američki nosač aviona uplovio u hrvatske vode: Evo kako izgleda "grdosija" duža od 300 metara
Nakon što je hrvatska vlada jučer dala odobrenje u hrvatske vode uplovio je američki nosač aviona na nuklearni pogon - USS Harry S. Truman.
11.02.2022. u 13:40
get url
text

USS Harry S. Truman (CVN 75), s fregatom Kraljevske norveške ratne mornarice HNoMS Fridtjof Nansen (F310), usidrit će se danas u Splitu, objavila je američka ambasada.

- To je uzbudljiva prilika za posade obaju brodova da upoznaju stanovnike Hrvatske te da dožive njenu historiju i slikovit krajolik - rekao je kontraadmiral Curt Renshaw, zapovjednik Osme borbene grupe nosača.

- Nedavno smo s našom saveznicom Hrvatskom, u okviru Sjevernoatlantskog saveza, sudjelovali u vježbi Neptune Strike 22 i veselimo se što ćemo s našim domaćinima provesti vrijeme na obali - dodao je, piše Tportal.

FOTO: Milan Sabic/PIXSELL 

Posjeta luci bit će i prilika da mornari iskuse što nudi Hrvatska i ojačat će odnos s hrvatskim građanima, ističu u ambasadi. Posada u Splitu učestvovat će u humanitarnoj akciji u Dječijem domu Maestral, a imat će i organizirane turističke ture.

- Ova posjeta splitskoj luci bit će ključna za demonstraciju naše odlučnosti s američkim partnerima i saveznicima na Jadranu - rekao je kapetan Gavin Duff, zapovjednik nosača aviona Harry S. Truman. 

FOTO: Ivo Cagalj/PIXSELL

Američki nosač aviona USS Harry S. Truman već je 2015. bio usidren kod Splita. U službi je od 1996. godine i jedan je od nosača aviona na nuklearni pogon klase Nimitz, najvećih nosača aviona na svijetu, veličine kao tri fudbalska igrališta. Dugačak je više od 300 metara i širok više od 40 metara, s gazom od 12 metara. Pogone ga dva Westinghouseova nuklearna reaktora te omogućuju postizanje brzine od preko 30 čvorova. Bez ponovnog punjenja može ploviti tri miliona milja, gotovo 25 godina.
 
Ime je dobio po poslijeratnom američkom predsjedniku Harryju S. Trumanu, a poznat je i pod nazivom Lone Warrior (Usamljeni ratnik).

Godine 2015., kada je bio u Hrvatskoj, naoružanje nosača činili su borbeni avioni tipa F/A – 18 Hornet i Superhornet, helikopteri SH-60 Seahawk te avioni za elektronsko izviđanje i rano upozorenje E-2 Hawkeye. Za protuzračnu odbranu koristi rakete Sea Sparrow te protuzračni sistem Phalanx, u kojem su spregnuti radar i višecjevni protuzračni top.
  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.