open-navfaktor-logo
search
Osnivač WikiLeaksa
Assange izašao iz zatvora, priznat će krivicu
Assange bi trebao biti osuđen na 62 mjeseca već odslužene kazne na saslušanju na otoku Saipan u srijedu, a očekuje se da će se nakon tog ročišta vratiti kući, u Australiju
AUTOR: Faktor
25.06.2024. u 07:51
get url
text
Osnivač WikiLeaksa Julian Assange trebao bi se ove sedmice izjasniti krivim za kršenje američkog zakona o špijunaži, u dogovoru koji će okončati njegov zatvor u Britaniji i omogućiti mu da se vrati kući u Australiju.
Assange je napustio zatvor Belmarsh u Velikoj Britaniji, u kojem je proveo pet godina.
Assange (52) je pristao priznati krivicu po jednoj tački optužnice za udruživanje radi dobijanja i otkrivanja povjerljivih dokumenata američke nacionalne odbrane, prema podnescima pred Okružnim sudom SAD-a na Marijanskom otoku, američkoj teritoriji u Tihom okeanu.
Assange bi trebao biti osuđen na 62 mjeseca već odslužene kazne na saslušanju na otoku Saipan u srijedu, a očekuje se da će se nakon tog ročišta vratiti kući, u Australiju.
WikiLeaks je 2010. godine objavio stotine hiljada povjerljivih američkih vojnih dokumenata o ratovima Washingtona u Afganistanu i Iraku – što je najveći sigurnosni propust u historiji američke vojske zajedno s nizom diplomatskih depeša.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.