open-navfaktor-logo
search
Svesrpski sabor
Bh. entitet RS i Srbija slavit će isti dan: Usvojena Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava
Deklaracija koju danas usvajamo bit će potvrđena i u NSRS-u i postat će naše vlasništvo, rekao je Milorad Dodik
AUTOR: Fena
08.06.2024. u 14:59
get url
text
FOTO: Anadolija
Vlade bosanskohercegovačkog entiteta RS i Srbije usvojile su u subotu na zajedničkoj sjednici Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, a koju bi trebalo da usvoje i parlamenti Srbije i bh. entiteta RS u narednih 90 dana. 
Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik izjavio je ranije u subotu da deklaracija rehabilitira srpski nacionalni interes i da će svi biti ponosni na njenno usvajanje.
AA-20240608-34816166-34816165-BEOGRAD_SRBIJA_I_RS_USVOJILE_NACRT_DEKLARACIJE_O_ZASTITI_NACIONALNIH_I_POLITICKIH_PRAVA
FOTO:
AA
1 od 7
left-arrowright-arrow
- Deklaracija je suštinski nacionalni dokument i dala je odgovore na ono što ne samo da je trenutak već ono što treba da činimo u budućnosti. Deklaracija koju danas usvajamo bit će potvrđena i u NSRS-u i postat će naše vlasništvo. Odnosi se na odgovore na najaktuelnija pitanja. I ovaj sabor se ponovo rehabilitira nakon nekoliko stoljeća i povezuje nas s onim što je radio Car Dušan... - rekao je Dodik na zajedničkoj sjednici vlada Srbije i bh. entiteta RS.
Srbija će uplatiti 10 miliona eura za autoput Bijeljina- Sremska Rača
Napomenuo je da se Deklaracijom obuhvataju svi važni odnosi Srbije i bh. entiteta RS, a prema njegovoj želji glavnina paketa je da se 15. februara (dan državnosti Srbije, op.a) obilježava kao dan RS-a, ali da će se prigodno obilježavati i 9. januara kao dan nastanka bh. entiteta RS.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je naglasio kako su u samoj Deklaraciji "pažljivo birane riječi i govoreno o svemu..."
- Mi smo uvažili određene zahtjeve RS-a jer smatramo da je to naša obaveza. Prihvatili smo jer ne možemo mi uvijek biti ti koji kažu ljudima u RS-u da bolje razumijemo njihove probleme nego oni sami - rekao je Vučić.
Prema njegovim riječima u deklaraciji se govori o Kosovu, poštovanju rezolucije 1244, ali i o dijalogu i poštovanju sporazuma.
Napomenuo je da je ekonomski napredak svakog čovjeka iz bh. entiteta RS i Srbije od vitalnog interesa.
- Ekonomski napredak svakog našeg čovjeka i Srbije i RS-a, od vitalnog je interesa za sve nas i to je ono što nam daje snagu. Ekonomija je nacionalni interes, to je jedna od oblasti u kojoj moramo više da radimo zajedno, računajući i druge u regiji i sve naše evropske partnere. Bez ekonomije nema očuvanja ni pisma ni jezika, ulaganja u udžbenike i ustanove kulture - rekao je Vučić na zajedničkoj sjednici vlada bh. entiteta RS i Srbije koja se održava u Beogradu u okviru svesrpskog sabora.
Naveo je da će Srbija u ponedeljak uplatiti deset miliona eura namijenjenih za izgradnju auto-puta Bijeljina - Sremska Rača.
Vatromet u Parku RS-a 
Dodao je da Srbija nikada neće ostaviti RS na cjedilu, te da se problemi u Bosni i Hercegovini moraju rješavati u skladu s Dejtonskim sporazumom.
Inače, cjelodnevna manifestacija prvog svesrpskog sabora, nazvanog "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska" počela je molitvenim služenjem u katedaralnoj crkvi hram svetog Save, a bit će završena vatrometom iz Parka Republike Srpske, na lijevoj obali rijeke Save.
Patrijarh srpski Porfirije poručio je da je današnji sabor za dobro najprije svog naroda, ali i svih koji žive s njima.
- Budimo jedinstveni i pritom gradimo mir sa svima - poručio je poglavar SPC-a, pozivajući na jedinstvo srpskog naroda u regiji i cijelom svijetu.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.