open-navfaktor-logo
search
Američki sud
Bivši predsjednik Hondurasa osuđen na 45 godina: Omogućio krijumčarenje droge u SAD
Juan Orlando Hernández u martu je proglašen krivim za urotu za uvoz kokaina u SAD i posjedovanje oružja, uključujući puške
AUTOR: Faktor/BBC
26.06.2024. u 21:21
get url
text
Juan Orlando Hernández
Juan Orlando Hernández
Juan Orlando Hernández (55), bivši predsjednik Hondurasa, osuđen je pred američkim sudom na 45 godina zatvora za zločine u vezi s drogom, piše BBC.
Hernández je u martu proglašen krivim za urotu za uvoz kokaina u SAD i posjedovanje oružja, uključujući puške.
Tužioci u New Yorku rekli su da je on vodio Honduras poput "narkodržave" i da je primao milione dolara mita od trgovaca drogom kako bi ih zaštitio od zakona.
- Asfaltirao je kokainsku autocestu prema Sjedinjenim Američkim Državama, zaštićen mitraljezima - rekli su tužioci u završnoj riječi uoči njegove osude.
Osim zatvorske kazne, bivši predsjednik Hondurasa morat će platiti i novčanu kaznu od osam miliona dolara.
- Nevin sam - kazao je Hernandez na izricanju presude.
Sudija ga je tokom saslušanja nazvao "dvoličnim političarem gladnim moći".
Hernández je u zatvoru u Brooklynu od izručenja SAD-u.
Bio je predsjednik Hondurasa od 2014. do 2022. godine služeći dva uzastopna mandata u zemlji s više od 10 miliona ljudi.
Na početku se takmičio kao kandidat za red i zakon koji je obećao riješiti pitanje kriminala povezanog s drogom u zemlji.
Umjesto toga, tužioci su ga optužili za partnerstvo s "nekima od najplodnijih svjetskih trgovaca narkoticima kako bi izgradili korumpirano i brutalno nasilno carstvo temeljeno na ilegalnoj trgovini tonama kokaina u Sjedinjene Države".
Tri mjeseca nakon što je napustio dužnost, izručen je New Yorku i uhapšen u aprilu 2022. godine kako bi se suočio s federalnim optužbama u SAD-u.
Hernández je prethodno bio viđen kao snažan saveznik SAD-a, koji je njegovoj zemlji poslao više od 50 miliona dolara pomoći u borbi protiv narkotika, kao i dodatne milione dolara u sigurnosnoj i vojnoj pomoći.
Godine 2019. tadašnji američki predsjednik Donald Trump zahvalio je Hernándezu na "vrlo bliskoj saradnji sa Sjedinjenim Državama".
Hernández je zauzvrat zahvalio Trumpu i američkom narodu "na podršci koju su nam dali u čvrstoj borbi protiv trgovine drogom".
Tužitelji su kasnije otkrili da je Hernández bio povezan s trgovcima drogom još 2004. godine, mnogo prije nego što je postao predsjednik te da je omogućio krijumčarenje oko 500 tona kokaina u SAD, piše BBC.
Rekli su da su mu trgovci drogom platili milione dolara mita kako bi omogućio krijumčarenje kokaina iz Kolumbije i Venezuele preko Hondurasa u SAD.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.