open-navfaktor-logo
search
Novi Pazar
BNV i Preporod potpisali sporazum: Uspostaviti most saradnje obrazovnih institucija BiH i Sandžaka
U Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u Novom Pazaru danas su potpisani sporazumi o saradnji između te ustanove i Bošnjačke zajednice kulture (BZK) Preporod iz Bosne i Hercegovine.
22.02.2021. u 16:09
get url
text

Sporazum o saradnji potpisan je i između BZK Preporod i Bošnjačkog vijeća iz Crne Gore. Sporazume o saradnji sa predsjednikom BZK Preporod Sanjinom Kodrićem potpisali su predsjednica BNV u Srbiji Jasmina Curić i predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Ejup Nurković.

Kako je rečeno nakon potpisivanja, sporazumi će samo formalizovati dosadašnju i unaprijediti buduću međusobnu saradnju s ciljem ostvarivanja interesa Bošnjaka kao naroda u kulturi i društvu, poštujući sve posebnosti i autonomnost u radu strana potpisnica. Predsednica BNV-a Curić kazala je kako vijeće i BZK Preporod imaju višegodišnju uspješnu saradnju na svim poljima, naročito na projektima kulture, obrazovanja i nauke.

- Danas smo ovdje da unaprijedimo odnose sa BZK Preporod i iz tog razloga smo potpisali sporazum koji definiše našu bližu saradnju u svim oblastima od zajedničkog interesa. Nadam se da će u narednom periodu BNV i BZK Preporod biti most saradnje između obrazovnih institucija BiH i Sandžaka. Zahvaljujem se prof. dr. Sanjinu Kodriću na podršci koju su BZK Preporod i njegov tim pružili BNV-u do sada - kazala je Curić.

Predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Nurković naglasio je da je zadovoljan što je sporazumom utvrđena bliža saradnja sa najstarijom institucijom kulture Bošnjaka.

- Veze i saradnja između bošnjačkih vijeća i BZK Preporod su i do sada bile dobre i mi želimo da te veze ojačamo ovim sporazumom u korist naših institucija i našeg naroda - naveo je Nurković.

Prema Kodrićevim riječima, BZK Preporod djeluje u svim oblastima vezanim za identitet i kulturu Bošnjaka.

- Jedna od naših ambicija je obnavljanje rada Preporoda u Srbiji i Crnoj Gori, odnosno u Sandžaku. Kada je riječ o sporazumima sa bošnjačkim vijećima, mi imamo saradnju od ranije koju je potrebno unapređivati kako bi ona bila bolja, uspješnija i sadržajnija. Sporazumi o saradnji su osnova da se obavežemo na još bolje međusobne odnose i ja vjerujem da će tako u budućnosti i biti. BZK Preporod i bošnjačka vijeća su komplementarne institucije koje imaju dosta dodirnih tačaka i te dodirne tačke trebaju spajati, a ne razdvajati - kazao je predsjednik BZK Preporod.

Sporazum između bošnjačkih vijeća i temeljne institucije kulture Bošnjaka predviđa i saradnju i pružanje međusobne pomoći i podrške pri realizaciji različitih projekata, programa i aktivnosti u kojima zajednički učestvuju te međusobne pomoći i podrške u oblastima kulturnih, obrazovnih, naučnih i društvenih projekata, programa i aktivnosti.

Sporazumom se predviđa zajednički rad na razvijanju i osnaživanju svijesti o ukupnosti bošnjačke kulture i identiteta Bošnjaka kao naroda u svjetskoj zajednici kultura i naroda, kao i na istraživanju i predstavljanju svih sadržaja bošnjačke kulture i identiteta Bošnjaka kao naroda u okviru njihovog nastojanja da sebi osiguraju ravnopravan položaj u svjetskoj zajednici naroda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.