open-navfaktor-logo
search
Ubijeni humanitarni radnici
Britanski zastupnik Burgon traži da Velika Britanija obustavi prodaju oružja Izraelu
AUTOR: Anadolija
03.04.2024. u 07:41
get url
text
FOTO: Screenshot / OxfordUnion / Richard Burgon
FOTO: Screenshot / OxfordUnion / Richard Burgon
Britanski zastupnik pozvao je vladu da pokrene istragu o izraelskom napadu u kojem su ubijeni humanitarni radnici u Pojasu Gaze rekavši da je napad pokazao zašto Velika Britanija "treba odmah obustaviti prodaju oružja Izraelu".
U pismu ministru vanjskih poslova Davidu Cameronu, zastupnik iz reda laburista Richard Burgon tražio je od vlade da odmah pokrene istragu o tome da li je oružje koje je isporučila Velika Britanija korišteno u izraelskom zračnom napadu u Gazi u ponedjeljak u kojem je ubijeno sedam humanitarnih radnika humanitarne organizacije Svjetska centralna kuhinja (WCK), uključujući tri britanska državljana.
- Ovaj napad još jednom pokazuje zašto bi Velika Britanija odmah trebala da obustavi prodaju oružja Izraelu, s obzirom na ulogu koje bi oružje moglo igrati u takvim smrtonosnim napadima na Gazu, pa čak i u ratnim zločinima koje je izvršila izraelska vlada - rekao je član parlamenta iz istočnog Leedsa.
Svjetska centralna kuhinja (WCK) potvrdila je da je sedam članova njenog tima ubijeno u izraelskom napadu na Gazu. Sedam ubijenih humanitaraca su iz Australije, Palestine, Poljske, Velike Britanije, kao i dvojni državljanin SAD-a i Kanade.
Humanitarni radnici su "putovali u zonu bez sukoba u dva blindirana automobila s logotipom WCK-a", navedeno je u saopćenju.
Broj ubijenih Palestinaca u napadima za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze dostigao je 32.916 ljudi, saopćilo je u utorak Ministarstvo zdravlja Gaze.
Veći dio Pojasa Gaze uništen je otkako je za genocid optuženi Izrael pokrenuo rat u oktobru prošle godine nakon prekograničnog napada Hamasa. Izraelske snage su više mjeseci bezobzirno uništavale zgrade i čitava naselja uništivši 60 posto infrastrukture palestinske enklave.
Međunarodni sud pravde (ICJ) je naznačio dodatne privremene mjere, uključujući "nesmetano pružanje" pomoći Pojasu Gaze, u postupku za genocid koji je u toku protiv Izraela na zahtjev Južnoafričke Republike.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.