open-navfaktor-logo
search
Stabilni odnosi
Chollet i Escobar: Vrijeme je za osnivanje Zajednice srpskih općina na Kosovu, ali da ne liči na RS
Savjetnik američkog državnog sekretara Derek Chollet i specijalni izaslanik SAD-a za zapadni Balkan Gabriel Escobar ponovno su pozvali na osnivanje Zajednice srpskih općina (ZSO) na Kosovu te istaknuli da se protive osnivanju zajednice koja bi sličila na Republiku Srpsku u Bosni i Hercegovini.
30.01.2023. u 10:55
get url
text

Chollet i Escobar drže da Zajednica općina sa srpskom većinom ne bi bila jednonacionalna i da bi to bile općine sa srpskom većinom, gdje žive ne samo Srbi, već i Albanci, Bošnjaci i drugi.

Prema njihovim riječima, jedan od najvažnijih ciljeva SAD-a na zapadnom Balkanu je pomoći u stvaranju uvjeta "za zdrave, mirne i stabilne odnose između Srbije i Kosova".

- To je način da se poboljša svakodnevni život građana, stvori povjerenje između etničkih Srba i središnje vlade, osiguraju bolje veze između sjevera i ostatka zemlje i stvore mehanizmi da Srbi više učestvuju u društvenom životu Kosova - stoji u njihovom autorskom tekstu za Koha Ditore.

U tekstu se ističe da se od Kosova traži da pruži svoju viziju za ZSO, a Sjedinjene Američke Države su spremne pružiti stručnost i političku podršku kako bi osigurali da ZSO radi u najboljem interesu građana Kosova.

- Omogućavanjem određenim općinama da učinkovitije izvršavaju ovlasti koje već imaju, izbjegla bi se potreba kosovskih građana da traže usluge od ilegalnih paralelnih struktura - kao što mnoge sada čine - i očuvala bi se transparentnost i zakonitost nove strukture prema i unutar kosovskog zakona - stoji u tekstu.

Kosovo i Srbija su uz posredovanje Evropske unije 2013. godine potpisali sporazum o formiranju, a 2015. godini potpisan je još jedan sporazum, kako se navodi, kojim su definrana načela ZSO.

Reporteri podsjećaju da je Ustavni sud Kosova 2015. godine utvrdio da sporazum nije u potpunosti u skladu s Ustavom, ali da se članci mogu uskladiti.

Srbija traži da Kosovo provede postignute dogovore, ali se Vlada Kosova izjasnila protiv jednonacionalnog udruživanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.