open-navfaktor-logo
search
Odluka SAD-a
Da li se Vučić plaši i za sebe: Sankcije bi mogli dobiti i neki u regionu na mnogo većim funkcijama
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je odgovarajući na pitanja novinara, da će nadležni državni organi Srbije ispitati optužbe za osobe koje su odlukom SAD-a dobili sankcije.
09.12.2021. u 10:51
get url
text

VEZANI TEKST - SAD izrekle prve sankcije za Zapadni Balkan, na listi biznismeni bliski Vučiću

- Dobio sam neformalni izvještaj od Američke ambasade o odluci SAD-a o sankcijama. Oni su njih optužili prije svega za ilegalnu trgovinu. Na kraju će ih optužiti što ne poštuju granicu između Kosova i Srbije, ali to je već njihova stvar, neću da ulazim dok ne vidim šta stvarno piše. Ako postoje neke ozbiljne optužbe, naši državni organi će ih itekako ispitati - kazao je Vučić i dodao:

- Ali plašim se da ćemo uskoro takav papir da dobijemo i za neke u regionu na mnogo većim funkcijama.

Sačekajmo, kaže on, da vidimo.

- Sve što dobijemo sa bilo kojim pokazateljem da je neko izvršio krivično djelo, naši nadležni organi će biti spremni da iste sekunde i u potpunosti to provjere - rekao je Vučić.

SAD je stavio jučer na listu sankcija biznismene sa Kosova Milana Radoičića, Zvonka Veselinovića i još 11 sa njima povezanih osoba zbog povezanosti sa organizovanim kriminalom.

Spomenuti biznismeni bliski su sa vladajućom strankom u Srbiji, SNS-om Aleksandra Vučića, a sam Radoičić je visokopozionirani predstavnik Srpske liste na Kosovu. 

Početkom novembra ove godine grupa američkih kongresmena zatražila je od predsjednika SAD-a Joe Bidena da razmotri uvođenje sankcija onima koji destabilizuju Zapadni Balkan i optužili predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je produbio korupciju i da vrši pritisak na medije.

Oni su u pismu Bidenu naveli da su zabrinuti za političku situaciju u Srbiji i utjecaj koje bi takvo stanje moglo da ima na Zapadni Balkan i Evropu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.