open-navfaktor-logo
search
Poziv UN-u
Dačić: Ako Priština pošalje specijalce, Srbi će se braniti
Ako Priština pošalje specijalne jedinice na sjever Kosova, Srbi će se svakako braniti, a ako Priština učini tako nešto izazvaće sukob, rekao je ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, ocjenjujući da se Evropa ponaša kao tibetanski savjeti mudraca.
06.11.2022. u 12:37
get url
text

Dačić je istakao da Srbi treba da koriste sve legitimne metode političke borbe za svoja prava na Kosovu i da ne zna ko bi to mogao da im ospori.

- Ako krenu specijalne kosovske jedinice na sjever, to je kršenje svih međunarodnih sporazuma. Srbi će se svakako braniti, tu nema nikave dileme. Ako neko postavlja dilemu šta će da se desi, ako to Priština uradi, pa izazvaće sukob - rekao je Dačić, prenosi RTRS.

Dačić je naveo da SAD zamjeraju da se Beograd miješa u odluke Srba, što je, prema njegovim riječima, potpuno legalno i legitimno te upitao da li hoće da kažu da to nije narod koji živi u Srbiji.

On je rekao da Srbija traži od članica Savjeta sigurnosti UN-a da garantuju mir, izvrše svoje obaveze iz Rezolucije 1244 i da zato priča sa predstavnicima svih velikih sila.

Dačić je istakao da je u toku legitimna borba Srba za svoja legitimna prava te dodao da je ovo trenutak da se vidi stoji li EU iza Briselskog sporazuma i da li je kriva Priština koja ga ruši ili Beograd koji ga brani, te da stvari treba "istjerati na čistinu".

Povodom informacija da Priština namjerava u decembru da podnese zahtjev za članstvo u EU, Dačić je rekao da se zbog toga u Briselu već "hvataju za glavu" te ocijenio da nema šanse da takav zahtjev prođe i da očekuje tvrd stav članica EU koje nisu priznale  Kosovo kao što su Kipar, Slovačka, Španija, te Rumunija i Grčka.

Dačić je istakao da nema šanse da Kosovo bude verifikovano u UN kao nezavisna država.

Govoreći o današnjem skupu Srba na Kosovu, Dačić je rekao da se želi pokazati jedinstvo srskog naroda te ocijenio da je Srbima očigledno prekipjelo, pošto su izašli iz prištinskih institucija.

- Mi garantujemo da Srbi neće praviti nikakve incidente, ali pozivamo i međunarodne snage da osiguraju sigurnost na sjeveru Kosova - dodao je Dačić.

On je rekao da se Zapadu svake godine zbog nečega žuri, ali to ne znači da će Srbija prihvatiti neko rješenje koje nije pravedno te dodao da se Srbi bore za Brisleski sporazum.

- Ne vjerujem da će to Evorpa da cijeni. Oni se ponašaju kao tibetanski savjeti mudraca, koji raspravljaju o filozofskim principima. Ali, jesmo li potpisali Briselski sporazum, hoće li da se formira ta ZSO ili neće? U svakom ugovoru piše šta se dešava u slučaju neispunjenja, nije ovo igra, iza je stala međunardna zajednica - rekao je Dačić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.