open-navfaktor-logo
search
Vlada protiv
Danski parlament sljedeće sedmice glasa o priznanju Palestine
AUTOR: Anadolija
23.05.2024. u 11:52
get url
text
Lars Lokke Rasmussen
Lars Lokke Rasmussen
FOTO: Screenshot/Arctic Circle
Danski parlament će sljedećeg utorka glasati o prijedlogu kojim se poziva na priznavanje palestinske države, javljaju državni mediji.
- Vladajuće stranke će također imati priliku da glasaju za ovo sljedeće sedmice. Željela bih pozvati Vladu da promijeni svoj stav i slijedi Norvešku i druge evropske zemlje - izjavila je Trine Pertou Mach, glasnogovornica opozicione Crveno-zelene alijanse, prenosi Danska radiodifuzna korporacija.
Prijedlog su iznijeli Crveno-zeleni savez, Socijal-liberali, Alternativa i Socijalistička narodna partija.
Vlada Danske je jasno stavila do znanja da neće podržati priznavanje Palestine.
- Da biste bili država, morate imati teritoriju nad kojom imate kontrolu i neke vlasti koje je mogu kontrolisati. A, trenutno nije baš takva situacija. Trenutno imamo Hamas u Gazi koji ne želi rješenje s dvije države. Imamo Vladu u Izraelu koja izgleda nema previše apetita za rješenje s dvije države - izjavio je ministar vanjskih poslova Danske Lars Lokke Rasmussen.
Reagujući na razvoj događaja, glasnogovornica Crveno-zelene alijanse rekla je da je jedini način za postizanje trajnog mira politički put.
- Počinje tako što je Palestina također priznata kao nezavisna država, kako bi dvije strane bile ravnopravnije u pregovorima koji predstoje - kazala je Mach.
S obzirom na to da je Vlada Danske najavila da neće podržati prijedlog, jasno je da u danskom parlamentu ne postoji očigledna većina koja bi bila za prijedlog.
Norveška, Irska i Španija najavile su u srijedu da će priznati Palestinu kao državu, a odluka stupa na snagu 28. maja.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.