open-navfaktor-logo
search
Malverzacije
Devetorica optužena za milionsku utaju poreza na luksuzne automobile, među njima i Bosanac
U optužnici je predloženo oduzimanje imovinske koristi stečene inkriminiranim kaznenim djelom od svih okrivljenika
04.10.2019. u 18:59
get url
text

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Hrvatske (USKOK) je podigao optužnicu protiv deveteročlane grupe koju tereti da je na uvozu luksuznih automobila hrvatsku državu oštetila za više od 6,5 miliona kuna neplaćenog poreza (oko 900.000 eura). Osam hrvatskih i jedan bosanskohercegovački državljanin optuženi su nakon istrage za zločinačko udruženje te utaju poreza u sistemu zločinačkog udruženja ili pomaganja u tom nedjelu.

Hrvatski mediji navode da je na čelu optužene grupe hotelijer i menadžer iz zagrebačke Dubrave Robert Paliće čiji su saradnici polovne luksuzne BMW-e, Mercedese i Porschee prethodno kupovali od raznih firmi, a zatim fiktivno po uvećanim cijenama prodavali Palićevim firmama.

USKOK tvrdi da je optuženike povezao na području Hrvatske i Češke od početka 2015. do siječnja 2018. godine radi "stjecanja nepripadne koristi za sebe i druge" trgovinom polovnim automobilima i neosnovanim iskazivanjem pretporeza i umanjivanjem PDV-a.

Izdavanjem nevjerodostojnih računa za 39 automobila i neosnovanim iskazivanjem pretporeza i umanjenjem obveze uplata PDV-a budžet je navodno oštećen za više od 6,5 milijuna kuna.

Vođa grupe je, osim toga, iz budžeta dobio i 1,5 milion kuna povrata poreza, od čega je gotovo 650 hiljada kuna proslijedio na račun druge firme čija ga je odgovorna osoba podigla i dala prvooptuženom.

On je novac zadržao "kao zajedničku korist s ostalim okrivljenicima", dok je njegovoj firmi nezakonito pribavljeno 852 hiljada kuna, tvrdi Uskok.

U optužnici je predloženo oduzimanje imovinske koristi stečene inkriminiranim kaznenim djelom od svih okrivljenika, dok je za vođu grupe predloženo i prošireno oduzimanje imovinske koristi u iznosu od 8,7 miliona kuna, saopćilo je Državno odvjetništvo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.