open-navfaktor-logo
search
Slučaj "Monstrum"
Doživotna kazna za trojicu osuđenih za petostruko ubistvo kod Skoplja
Sud u Skoplju osudio je na doživotnu kaznu zatvora Alila Demirija i braću Agima i Afrima Ismailovića za petostruko ubistvo kod Smiljkovskog jezera u okolini Skoplja (Sjeverna Makedonija) u aprilu 2012. godine.
23.02.2021. u 17:39
get url
text

U slučaju održanom na Krivičnom sudu u Skoplju, trojica okrivljenih osuđeni su na doživotni zatvor zbog optužbi za terorizam, dok je optuženi Haki Aziri dobio kaznu zatvora u trajanju od devet, a Fejzi Aziri 15 godina zatvora, zbog pomaganja u zločinu.

Optuženi Sami Ljuta oslobođen je zbog nedostatka dokaza. Sudski odbor prihvatio je zahtjev tužioca i naložio da svi osuđenici u slučaju "Monstrum" ostanu u pritvoru. Naser Raufi, jedan od advokata, tvrdio je nakon presude da prethodna odluka Vrhovnog suda kojom su optuženi zapravo oslobođeni nije uzeta u obzir bez ikakvih dokaza.

Bedri Aydari, rođak jednog od optuženih, izjavio je da nisu zadovoljni odlukom i pozvao na protest u petak, 26. februara. Osuđeni imaju pravo na žalbu. Pet Makedonaca koji su išli u ribolov na jezero u blizini glavnog grada Skoplja ubijeno je 12. aprila 2012. godine. U suđenju "Monstrum", započetom 20. decembra 2012. godine, protiv šest osoba albanskog porijekla osumnjičenih za ovo masovno ubistvo, u julu 2014. godine izrečene su doživotne kazne, a jedna osoba je oslobođena.

U novembru 2017. godine Vrhovni sud je ukinuo presudu i vratio proces na ponovno suđenje, a osuđeni su pušteni iz pritvora.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.