open-navfaktor-logo
search
Tvornica čarapa Ključ
Drama oko vrijedne imovine: Pobuna na Hvaru, Sarajlija "okupirao" zgradu, sada je zauzeli mještani i načelnik
Zaštitari firme Bilić - Erić koje je angažirala Općina Jelsa, Hvar, pripomogli su u utorak ujutro oko 11 sati općinskim vlastima predvođenima načelnikom Nikšom Peronjom i mještanima Jelse da ponovno "zauzmu" drugi sprat zgrade "depadansa" u Maloj Bandi koji su prije sedam dana nasilno zaposjeli predstavnici Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva uz podršku zaštitara "Pitbulla".
06.02.2024. u 17:49
get url
text

Nekoliko desetaka mještana pratilo je načelnika Peronju, koji je koračao vihoreći zastavom svog mjesta, u "pohodu" na javnu zgradu na kojoj je Općina Jelsa upisana kao zemljišnoknjižni vlasnik na polovice nekretnine, dok hotelska kuća Jelsa d. d. za ugostiteljstvo ima drugu polovicu u posjedu više od 50 godina i ona je upisana u temeljni kapital Društva. S njima je bio i Ljubo Prka, voditelj Građansko-upravnog odjela splitskog ODO-a te je i on učestvovao u vraćanju suposjeda Općini, a time je poslana i poruka da je zgrada kao takva pod zaštitom države, piše Slobodna Dalmacija. 

Dok je policija pazila da ne dođe do narušavanja javnog reda i mira, Peronja je, iskoristivši zakonsku mogućnost tzv. "instituta samopomoći" po Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, sa zaštitarima ušao u zgradu.

Tamo se nalazio jedan muškarac koji je u ime Tvornice čarapa Ključ odnosno njenog većinskog suvlasnika Fehima Seleka čuvao zaposjednute prostore te je, nakon zamolbe, bez ikakvog pružanja otpora ili pravljenja problema izašao van. A potom su se s prozora drugog sprata zgrade zavihorile jelšanska i hrvatska zastava te se čulo glasno klicanje okupljenih: "Mi smo Jelšani, Jelsa je naša...".

Foto: Slobodna Dalmacija

Primjenom instituta samopomoći sila primjenjena za zaštitu posjeda ne smije biti veća od one koja je primjerena okolnostima, a cilj samopomoći je uspostava prijašnjeg posjedovnog stanja.

Nakon što su predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva prije nekoliko dana, kako tvrde hrvatski mediji, "provalili" u zgradu u centru Jelse na otoku Hvaru, Općina je pozvala policiju.

– Dakle, oni su upali u javnu zgradu, a da nisu ni s kim razgovarali, došli su iz strane države. To je zaista nevjerovatna situacija i tvrde da je to njihovo vlasništvo – objasnio je Nikša Peronja, načelnik Općine Jelsa.

Investitori iz Sarajeva tvrde kako će polako preuzeti čitavu zgradu, dok su općinari time šokirani i ističu kako je riječ o provalnicima koji su nezakonito upali, promijenili brave i zauzeli općinsku zgradu.

– Tu su banka, zavod za zapošljavanje, županijski uredi – nabraja Peronja.

No investitori tvrde da su zgradu odavno kupili i da ulaze u svoje vlasništvo. Pravni zastupnik Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva uveo je ekipu Dnevnika Nove TV u zapuštene prostorije. Vlasnici Tvornice iz Sarajeva uvjeravaju kako je pola zgrade njihovo vlasništvo.

Pokazali su i vlasnički list izvađen tek prije nekoliko dana u kome zaista stoji njihova polovica, a uvjeravaju da su zgradu kupili još 60-ih godina.

– To je kupila Tvornica čarapa Ključ kao odmaralište svojih radnika. Objekt je kupljen na osnovi toga kupoprodajnog ugovora, upisani smo, imam dokaz da smo upisani 1960. godine. Kada smo došli, kada je je privatizirana firma još 2002. godine, ali s načelnikom se ne može razgovarati – rekao je njihov zastupnik Bido Dolovac i dodao da mu je načelnik 2002. rekao: "To je naše i tu neću da vas vidim."

Sadašnji načelnik Općine tvrdi kako je jedina osnova po kome ovi ljudi traže zgradu davni sporazum iz 1960-ih u socijalizmu. Navodno je Tvornici ponuđen prostor da dovede mašine i pokrene proizvodnju u Jelsi te otvori radna mjesta. Ali to se nikada nije dogodilo.

– Oni nikada nisu došli ovamo u Jelsu, nikad nisu doveli mašine, nikad nisu zaposlili ljude. Nikad, nikad – tvrdi Peronja.

Policija je u Jelsi obavila pregled i otišla. Općina očekuje zaštitu suda i hitno izbacivanje "došljaka". Ali dokumenti u rukama sarajevskih investitora ne naslućuju brzi rasplet ove priče.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.