open-navfaktor-logo
search
Upućen zahtjev
EU doveo Vučića pred zid: Srbija ima rok od 48 sati da se izjasni o sankcijama Rusiji
Srbija će u narednih 48 sati odgovoriti na zahtjeve da se uskladi sa odlukom Evropske unije o uvođenju sankcija Rusiji, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.
23.02.2022. u 20:40
get url
text

On je tokom zvanične posjete Španiji 23. februara rekao da će sutra imati sastanak sa predstavnicima Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije, prenijela je Radio-televizija Srbije.

- Poslije toga, ili najkasnije 24 sata poslije toga, izaći ćemo sa najkonkretnijim stavovima o tom pitanju - naveo je Vučić.

On je dodao da će stav Beograda biti principijelan, zasnovan na poštovanju međunarodnog javnog prava i da se neće se razlikovati u odnosu na ono što je bila pozicija prije dvadeset godina, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Portparol Evropske unije Peter Stano prethodno je izjavio da će Evropska unija reagovati sankcijama na "rusko kršenje međunarodnog prava" u krizi sa Ukrajinom i da od država kandidata za članstvo očekuje da se usklade sa odlukama Brisela.

On je 22. februara za Glas Amerike rekao da su sankcije EU obavezujuće.

- Srbija je zemlja kandidat i zato se od nje očekuje da se uskladi sa odlukama EU u domenu vanjske i bezbjednosne politike - naveo je Stano.

Predsjednik SAD Joe Biden potpisao je 22. februara uredbu kojom se zabranjuju ulaganja, trgovina i finansiranja koje bi obavljali građani Sjedinjenih Američkih Država sa otcjepljenim regionima Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine.

- Potpisao sam izvršnu uredbu kako bih spriječio Rusiju da profitira od oštrog kršenja međunarodnog prava - saopćio je Biden.

Tom odlukom zabranjen je neposredan ili posredan uvoz dobara, usluga ili tehnologije iz područja na koje se odluka odnosi.

Ova odluka SAD bila je odgovor na prethodni potez predsjednika Rusije Vladimira Putina koji je potpisao priznanje nezavisnosti proruskih separatističkih regiona Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine, i naložio prisustvo ruskih snaga na tim ukrajinskim teritorijama.

Zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost SAD Dalip Sing izjavio je 23. februra da bi administracija predsjednika Bidena svakog trenutka mogla da uvede dodatne sankcije Rusiji, čak i ukoliko Kremlj ne bude preduzimao nove akcije u Ukrajini. On je za američku televiziju CNN rekao da su restrikcije od utorka već pogodile najznačajnije ruske finansijske institucije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.