open-navfaktor-logo
search
Odluka u rukama država članica
EU: Ukrajina i Moldavija ispunjavaju sve kriterije potrebne za formalni početak pregovora
AUTOR: Fena
07.06.2024. u 18:35
get url
text
Ukrajina i Moldavija ispunjavaju sve kriterije potrebne za formalni početak pregovora o članstvu u EU, saopćila je u petak Evropska komisija, dok je ukrajinski premijer Denys Shmyhal izrazio nadu da bi pregovori mogli početi kasnije ovog mjeseca.
- Potvrđujemo da smatramo da su dvije zemlje ispunile sve korake. Odluka je sada u rukama država članica - na njima je da usvoje pregovarački okvir. Kada se ovaj korak učini, prerogativ je Predsjedništva EU da sazove međuvladinu konferenciju kako bi se zvanično označio početak pregovora - rekla je glasnogovornica Komisije za proširenje Ana Pisonero.
Otvaranje pregovora sa Evropskom unijom predstavljalo bi podizanje morala za Ukrajinu dok rat s Rusijom ulazi u treću godinu, a moskovske snage napreduju u istočnoj oblasti Donjecka i otvaraju novi front u severoistočnom regionu Harkova.
- Sada očekujemo da naši evropski partneri preduzmu sljedeći korak - da već ovog mjeseca započnu pregovore o članstvu u Evropskoj uniji. Ukrajinski narod se svakog dana bori za pravo da bude dio evropske porodice u ratu protiv  ruskog agresora - objavio je Shmyhal u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.
O procjeni Komisije sada će raspravljati stručnjaci u radnim grupama, a zatim iduće sedmice i ambasadori vlada EU. Onda 27 država članica EU-a moraju jednoglasno da se slože da započnu pregovore, za koje su potrebne godine da se završe, usvajanjem takozvanog pregovaračkog okvira.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.