open-navfaktor-logo
search
Restriktivne mjere
EU uvela sankcije protiv "Glasa Evrope" i dvije osobe zbog proruskih propagandnih akcija
AUTOR: Fena
27.05.2024. u 15:40
get url
text
Vijeće Evropske unije je danas odlučilo da uvede restriktivne mjere protiv dva pojedinca i jednog entiteta odgovornih za provođenje propagandnih akcija usmjerenih na civilno društvo u EU i susjednim zemljama, ozbiljno iskrivljujući i manipulirajući činjenicama kako bi opravdali i podržali ruski agresorski rat protiv Ukrajine, saopćeno je iz Brisela.
Propaganda je više puta i dosljedno ciljala evropske političke stranke, posebno tokom izbornih perioda, kao i civilno društvo, tražioce azila, ruske etničke manjine, rodne manjine i funkcioniranje demokratskih institucija u EU i njenim državama članicama.
Konkretno, Vijeće je nametnulo restriktivne mjere "Glasu Evrope", online mediju koji se uključio u sistematsku, međunarodnu kampanju medijske manipulacije i iskrivljavanja činjenica kako bi destabilizirali Ukrajinu, EU i njene države članice.
Nadalje, Glas Europe vodi web stranicu – sa nalozima koji ga promovišu na društvenim medijima kao što su Facebook, YouTube, Telegram i X – aktivno širi dezinformacije vezane za Ukrajinu i promoviraju lažne prokremaljske priče o ruskoj invaziji Ukrajine. Pored toga, Glas Evrope je korišten kao sredstvo za usmjeravanje finansijskih sredstava namijenjenih za nadoknadu propagandista, te za izgradnju mreže koja utječe na predstavnike političkih partija u Evropi.
Današnje liste također uključuju dvije osobe blisko povezane s Glasom Evrope: Artem Marčevski, koji je odigrao ključnu ulogu u akviziciji medijskog brenda "Glas Evrope". Kao prikriveni šef Glasa Evrope, igrao je ključnu ulogu u širenju usklađenih dezinformacija i pristrasnih narativa usmjerenih na podrivanje kredibiliteta i javnog imidža Ukrajine i njenih napora da se odbrani od ruskog agresorskog rata; i Viktor Medvedčuk, koji je promovirao politike i akcije koje su imale za cilj da naruše kredibilitet i legitimitet Vlade Ukrajine. Medvedčuk ima bliske lične veze sa Vladimirom Putinom i povezan je sa njegovim režimom, a preko svojih saradnika, uključujući Artema Marčevskog, kontrolirao je ukrajinske medije i koristio ih za širenje proruske propagande u Ukrajini i šire.
Sve u svemu, restriktivne mjere EU-a u vezi sa akcijama koje potkopavaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine sada se primjenjuju na više od 2.100 pojedinaca i entiteta.
Oni koji su danas imenovani podliježu zamrzavanju imovine, a građanima i kompanijama EU zabranjeno je da im stave sredstva na raspolaganje. Fizičke osobe dodatno podliježu zabrani putovanja, koja im onemogućava ulazak ili tranzit preko teritorija EU-a.
U svojim zaključcima od 21. i 22. marta 2024. godine, Evropsko vijeće je potvrdilo čvrstu podršku EU-a nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica i njenom inherentnom pravu na samoodbranu od ruske agresije. Također je pozvalo na dalje korake za slabljenje sposobnosti Rusije da nastavi da vodi svoj agresivni rat, uključujući jačanje sankcija.
Relevantni pravni akti objavljeni su u Službenom listu Evropske unije.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.