open-navfaktor-logo
search
Ugledni njemački list
Frankfurter Allgemeine Zeitung smatra Hrvatsku kineskim igračem u EU
Utjecajni list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) objavio je veliki članak u kojemu tematizira uspon kineske moći u Evropi, a kao jedan od primjera tog trend navode i činjenicu da kineska državna kompanija gradi Pelješki most
26.10.2018. u 15:09
get url
text

Utjecajni list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) objavio je veliki članak u kojemu tematizira uspon kineske moći u Evropi, a kao jedan od primjera tog trend navode i činjenicu da kineska državna kompanija gradi Pelješki most.

FAZ ističe da Kina na ovaj način stvara ovisnost određenih istočnoevropskih zemalja o njoj, ali da Evropska unija nema odgovor na taj izazov osim da se na njega žali.

Njemački list piše da "Peking u dalekim glavnim gradovima poput Atine, Praga i Zagreba ima značajan utjecaj" te da se vlade nekih evropskih država, među kojima je i Hrvatska, ponašaju pokorno prema interesima Kine.

Podsjeća se da su i 2015. godine Grčka, Mađarska, Slovenija i Hrvatska uspjele razvodniti službeni stav Evropske unije o situaciji u Južnokineskom moru, u kojem Kina ima granične nesuglasice sa komšijama, a prošle godine je mađarski premijer Viktor Orban odbio potpisati pismo EU-a u kojem se osuđuju povrede ljudskih prava u Kini.

Ipak, FAZ piše da Kina najveći utjecaj ima u Grčkoj - u kojoj je vlasnik luke u Pireju - i u Češkoj, ali i da se povećava utjecaj Kine u Hrvatskoj kroz gradnju Pelješkog mosta, što je uznemirilo Evropsku komisiju, koja finansira taj projekt s 85 posto potrebnih sredstava.

- Činjenica da nijedan evropski koncern nije pobijedio na konkursu za izgradnju mosta, iako se ona finansira evropskim sredstvima je novost - konstatira njemački list. 

- U Briselu raste zabrinutost zbog sve većeg utjecaja Kine - piše FAZ i dodaje: - Pelješki most je iz briselske perspektive jedan od najvažnijih saobraćajnih projekata EU-a, dok ga Kina smatra dijelom svoje inicijative o novom Putu svile.

List u tom kontekstu citira bivšeg njemačkog ministra vanjskih poslova Sigmara Gabriela, koji je izjavio kako Kina namjerava "ponuditi sistemsku alternativu" u odnosu na Zapad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.