open-navfaktor-logo
search
Svečanost u Hrvatskoj
Godišnjica Bljeska: Demonstrativni odlazak predsjednika države i "Za dom spremni" za policiju nije incident
Jutrošnje obilježavanje godišnjice operacije Bljesak u Okučanima zasjenio je incident. 
01.05.2020. u 18:00
get url
text

Predsjednik Hrvartske Zoran Milanović napustio je svečanost nakon što je jedan muškarac istaknuo majicu s natpisom "Za dom spremni".

Osim njega u identičnoj je majici bio još jedan muškarac. Jedan od dvojice muškaraca u majicama s ustaškim natpisom je, kako se kasnije ispostavilo, predsjednik Udruženja specijalne policije Zoran Maras.

Neki mediji su prvobitno objavili da je on uhapšen, no Index je prvi saznao kako nikakvog hapšenja ni privođenja nije bilo. 

- Obavljen je samo kratki razgovor jer je padala kiša - rekli su iz PU Brodsko-posavske i to potvrdili nakon nekoliko ponovljenih upita je li ta informacija tačna. 

- Padala je jaka kiša i onda su se ljudi bunili zašto privođenje pa je samo obavljen razgovor od dvije tri-minute - rekli su u telefonskom razgovoru iz Brodsko-posavske policije. 

Naknadno su, međutim, iz Policijske uprave Brodsko-posavske medijima objašnjavali da su zapravo dva muškarca u majicama s natpisom "Za dom spremni" pozvana na kratki razgovor u prostoriju policije da ne pokisnu na ulici, iako su u razgovoru za Index dali odgovor koji sugerira nešto drugo. 

Neke su stvari u priči policije bile čudne pa su novinari Indexa tražili pojašnjenje od policije.

VEZANI TEKST- Milanović napustio obilježavanje operacije Bljesak zbog ustaškog natpisa

S obzirom na moguće kontradiktornosti te činjenicu da bi prva varijanta značili da je kiša bila faktor u odluci o privođenju, a u drugoj varijanti da su muškarci s majicama na kojima je natpis "Za dom spremni" bili u policiji samo da na ulici ne pokisnu, zamolili su glasnogovornicu PU Brodsko-posavske za dodatno pojašnjenje. 

- Razgovor je obavljen u prostorijama policije, kako ne bi bili na kiši. Nakon što je to sve završilo kako se ne bi remetio protokol, policajci su njima prišli radi uzimanja podataka i da porazgovaraju. Naravno, nisu htjeli tamo pred svitom. Kiša je tada baš lila, nije stvarno imalo smisla da razgovaraju vani. Policajci su im rekli da bi zbog kiše radije obavili razgovor u stanici, i oni su pošli s njima, ali na dobrovoljnoj bazi. Dečki su otišli u stanicu, tad je kiša splasnula, ali je još paduckala pa je ipak u stanici obavljen razgovor - rekla je glasnogovornica Brodsko-posavske policije.

Kaže da je razgovor trajao vrlo kratko. 

- Ma ni pet minuta. Nije bilo ni pet minuta. Policijski službenici su im uzeli lične podatke i obavili razgovor, u okviru svog redovnog postupanja. Nikakvog privođenja, dovođenja, ničega nije bilo - rekla je glasnogovornica PU Brodsko-posavske. 

Neslužbeno, novinari su doznali,da je policija zaključila da nije bilo nikakvog remećenja javnog reda i mira te da je na majicama bio simbol HOS-a u kojem je i natpis "Za dom spremni". No zaključili su da je to registrirana udruga i da nema razloga za nikakvo postupanje. 

To se poklapa sa saopćenjem koje su iz policije poslali o obilježavanju godišnjice operacije Bljesak u kojem ni jednom riječju ne spominje se incident. Navode tek da je godišnjica "obilježena skromnije nego prethodnih godina i bez nazočnosti brojnih građana, a u skladu s preporukama i mjerama koje su na snazi". 

Ustaški natpis "Za dom spremni" nije bio samo na majicama dvojice učesnika obilježavanja Bljeska. 

Taj je natpis stajao i na vijencu koji je ostavljen tokom obilježavanja. Na vijencu stoje napisi "Za dom spremni" i "HOS-HSP", objavio je Index. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.