open-navfaktor-logo
search
Ekološka katastrofa
I dalje gori u Osijeku: "Ova havarija je ogromna, tekuća plastika tekla je kao lava"
I dalje gori plastika u firmi Drava International u Osijeku. Nije onako kao jučer, plamen je manji, ali nije još u potpunosti ugašen. Vatrogasci se nadaju da bi tokom jutra mogli ugasiti požar.
05.10.2023. u 09:01
get url
text

Štab civilne zaštite Osječko-baranjske županije izdao je preporuku za obustavu rada firmi u Industrijskoj zoni Antunovac. Više informacija očekuje se danas nakon mjerenja kvaliteta zraka.

Prilikom gašenja požara uskladištene plastike povrijeđena su tri vatrogasca, od kojih je jedan zadobio teže povrede. Uzrok izbijanja požara još je nepoznat.

Noćas je dežuralo 20 vatrogasaca da se ne bi požar proširio, 10 vatrogasnih vozila.

- Mogu reći da je stanje pod kontrolom i požar je ostao u onim granicama sektora koje smo mi jučer odredili. Ono što vidite je izgaranje posljednjih ostataka plastike. Morali smo izgurati dio plastike da se zaštiti objekat. Sad imamo briefing na kojem ćemo odlučiti daljnju taktiku - rekao je jutros HRT jutros glavni zapovjednik Vatrogasne zajednice OBŽ Zoran Pakšec.

On je kazao kako je tekuća plastika tekla kao lava.

- Mi se učimo, sve one strategije koje smo učili nisu koristile, morali smo druge neke strategije naučiti. Ova topljena plastika ugrožavala i cijevi i kamione, morali smo jako paziti na tekuću plastiku koja nas je palila ispod nas, a nismo ni znali. Upravo je to bio jedan pod razloga da je kolega, pozdravljam ga sada, stradao u tekućoj plastici - naveo je.

Dodao je da će teško povrijeđeni vatrogasac danasbiti prevezen u zagreb, te da se nada da će put proteći u redu.

Veliki broj vatrogasaca na požarištu je proveo više od 20 sati.

U RTL Direkt ispred mjesta gdje je buknuo požar u Osijeku javio se sinoć župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

On je kazao da se "ovdje radi o klasičnoj zloupotrebi onoga što je rađeno, neradu i neaktivnosti onih koji su to trebali kontrolirati, sprječavati kada su upozorenja dolazila, kada je jedna nevina žena mlada žena poginula čisteći".

Na pitanje ko su ljudi koji nisu provodili kontrole, kazao je:

- Pa Inspektorat, DORH, policija, ne znam ni ja ko. Nemam pojma. Ja nisam ni DORH ni policija, ja sam župan. Ja ovdje sjedim, od sinoć smo ovdje na terenu, pokušavamo stvari poravnati i molimo dragog Boga ili ne znam ni ja više koga da se ovdje stvari počinju rješavati, da svako svoj posao radi kako treba i da ne dolazi do ovakvih havarija.

Ova havarija je ogromna, zagadila je cijelu županiju i susjedne i došla je do BiH. Evo jedan moj prijedlog, sutra ćemo mi na našoj koordinaciji, ja ću lično napisati dopise svim relevantnim službama koje su u ovom trebale sudjelovati i prije 20 godina sprječavati ovakve stvari, koji su trebali provoditi nadzor, napisat ćemo krivičnu prijavu protiv nepoznatog počinitelja i protiv vlasnika ove firme - i Osijek i Osječko-baranjska županija.

Dodao je da "da se radilo po zakonu i pravilu ovdje ne bi bilo pola miliona tona bačene plastike iz koje raste korov i trava".

- Ne bi ovdje bilo ovakvog požara jer je 20 hiljada kubika samo po zakonu koliko se moglo skladištiti, a ovdje je bilo pola miliona - kaže Anušić.

Vlasnik firme tvrdi da je požar sigurno podmetnut.

- Kod tog vlasnika firme već je nekoliko požara bilo, i u prijašnjim firmama i uvijek se sve požarom završavalo. Postoje službe, ni vi, niti ja ovdje ne mogu to riješiti. Postoje službe, službe neka krenu raditi svoj posao i vidjet ćete da ćete doći do frapantnih činjenica koje su nevjerovatne. U državi koja je članica EU, demokratskoj državi i sistemu koji treba funkcionirati kroz pravo i pravdu - rekao je Anušić.

Za vrijeme požara puhao je relativno snažan, kontinuiran vjetar prema jugu, tako da je sav dim i čestice nosio južno od Osijeka, prema naseljima Antunovac, Ernestinovo i granici sa BiH, no sam Grad Osijek nije bio ugrožen.

U zraku su ostale lebdeće čestice koje će s vremenom pasti u okolini, ovisno o snazi i smjeru vjetra, te će kontaminirati vrtove, okućnice.

Epidemiolozi preporučuju da se plodovi na stablima i u vrtovima ne konzumiraju ili pak da se dobro operu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.