open-navfaktor-logo
search
Kontroverzna osoba
Ko je Radoičić i kakve veze ima s napadom na Kosovu: Vučićev poslušnik, saradnik Haradinaja, osumnjičen za ubistvo Ivanovića
Sigurnosne agencije Kosova optužile su Milana Radoičića, potpredsjednika Srpske liste, da je organizovao i učestvovao u napadu na kosovsku policiju 24. septembra u kojoj je ubijen jedan pripadnik MUP-a Kosova.
26.09.2023. u 13:36
get url
text

VEZANI TEKST - Potpredsjednik Srpske liste osumnjičen za ubistvo Ivanovića

Istovremeno je kosovska policija likvidirala četiri napadača srpske nacionalnosti.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželal Svečija kazao je kako je dosadašnjom istragom utvrđeno da su pronašli dokumente Radoičića, koji je na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država.

- To su dokumenti koji dokazuju njegovu povezanost ili direktno učešće u ovoj akciji. Ovo je popis oružja odnosno dozvola institucija Srbije koje su dali Milanu Radoičiću, gde je i popis oružja koje posjeduje, sa brojevima, sa svim pronađenim u prvom autu i definitivno originalni dokument je u rukama forenzičara - rekao je  Svečlja, prenose kosovski mediji.

Upravo je Svečija na svom Facebook profilu objavio video na kojem, kako on tvrdi, može se vidjeti Radoičić u grupi napadača.

Također, i direktor kosovske policije Gazmend Hodža upire prstom na Radoičića.

- U automobilu "mercedes", beogradskih registarskih oznaka, pronađena je dozvola za nošenje oružja na ime Radoičić. Ovaj dokument izdale su vlasti u Srbiji, što otvara sumnju da je i sam Radoičić među naoružanim licima. Sumnja se da je ovu terorističku grupu organizovao Radoičić, osoba bliska predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću - istakao Hodža.

Beogradski Direktno.rs objavio je da je "sudeći po datumu na dokumentima, koje je kosovska policija našla u "mercedesu" beogradske registracije, Milan Radoičić, dozvolu za držanje ni manje ni više nego šest pištolja, dobio je dok se protiv njega vodio sudski postupak za nezakonito iskopavanje šljunka!?

Dozvolu za držanje pištolja, i to šest komada, Radoičić je dobio 30. oktobra 2017, nekoliko mjeseci nakon što je Apelacioni sud u Nišu poništio presudu Višeg suda u Pirotu kojom je bio oslobođen krivice, i naložio ponovno suđenje, navodi ovaj medij.

Ko je Milan Radoičić, kojeg Aleksandar Vučić naziva jednim od "čuvara Srbije na Kosovu i Metohiji"?.

U posljednjih 10 godina Radoičić je često dovođen u vezu s nezakonitim radnjama. Još tamo 2013. optužen je za zloupotrebu, ali do procesa nikada nije došlo, jer je odlukom nadležnih pravosudnih institucija prestao biti osumnjičen.

VEZANI TEKST - Vučić: Ozbiljno radimo i mislimo da imamo ime ubice Olivera Ivanovića

Kada je u januaru 2018. godine u atentatu ubijen Oliver Ivanović, jedan od lidera Srba na Kosovu, mediji u Srbiji, Kosovu i Crnoj Gori su kao jednog od mogućih naredbodovaca ubistva navelu upravo Radoičića. Sam Ivanović je u jednom od posljednjih intervjua kazao za Birn.rs da "sjeverom Kosova vlada Radoičić". U julu Sud u Prištini izdao je međunarodni nalog za hapšenje Radoičića koji se sumnjiči za ubistvo Ivanovića. Do danas nije procesuiran.

Vučić je, pak govorio kako zna za dugogodišnji sukob Radoičića i Ivanovića, ali da je na nadležnim organima da otkriju ko zaista stoji iza ubistva. Radoičić je istovremeno tokom svoje političko-poslovne karijere održavao i bliske odnose sa Albancima.

Podgoričke Vijesti.me su u novembru 2018. pisale o vezi Radoičića i tadašnjeg premijera Kosova Ramuša Haradinaja.

- U julu 2017. godine, prištinski portal Gazeta Express objavio je fotografiju Radoičića sa Haradinajem. Iako Radoičić tada nije imao nikakvu funkciju, prištinski mediji su nagovijestili da se Haradinaj tada sastao sa njim kao najuticajnijom ličnosti kosovskih Srba, kao i da su pregovarali o tome da partija Srpska lista podrži mandat Haradinaja, i uđe u Vladu Kosova. Mjesec nakon sastanka Srpska lista je podržala Haradinijev mandat - podsjećaju Vijesti.me.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.