open-navfaktor-logo
search
Ukloniti barikade
Kosovo: Osmani i Kurti se sastali sa specijalnim izaslanikom SAD-a Escobarom
Predsednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Kosova Albin Kurti sastali su se sa specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom
12.12.2022. u 22:33
get url
text
Escobar - Osmani

Iz Predsjedništva Kosova je saopćeno da je Osmani izrazila zahvalnost za jasnu poruku Sjedinjenih Američkih Država, izraženu jučer, u vezi sa dešavanjima na sjeveru Kosova i zahtjevom za hitnim uklanjanjem barikada i prestankom prijetnji i zastrašivanja lokalnih građana, kao i napadima na Kosovsku policiju, zvaničnike izborne komisije i misiju EULEX na Kosovu.

- Predsjednica Osmani je istakla hitnu potrebu da se uklone barikade na sjeveru zemlje koje su postavile ilegalne strukture organizovane u kriminalne bande i kojima rukovodi Vučić - navedeno je u saopćenju.

Osmani je istakla da su napadi na institucije Republike Kosovo i međunarodne institucije zločini i da počinioci ovih napada moraju hitno da se suoče sa pravdom.

Escobar se sastao i sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem iza zatvorenih vrata, a za sutra su najavljeni susreti sa liderima kosovske opozicije. Današnji sastanaci Escobara sa čelnicima Kosova bili su u okviru najavljene posjete višeg savetnika Stejt Departmenta SAD-a Dereka Cholleta, koji nije mogao da dođe u posjetu pošto je bio pozitivan na COVID-19.

Američki izaslanik je na Kosovo stigao u vreme velikih tenzija na sjeveru zemlje, gde su lokalni Srbi postavili barikade na putevima zbog hapšenja Dejana Pantića, bivšeg pripadnika Kosovske policije, koji je osumnjičen za umješanost u organizovanje napada na službenike CIK-a i Policije Kosova.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.