open-navfaktor-logo
search
Uoči posjete Cholleta
Kurti o francusko-njemačkom planu: Potreban dodatni pritisak na Beograd
Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da je Srbija ta koja je odbila francusko-njemački prijedlog za normalizaciju odnosa Prištine i Beograda i da sada time mora da se bavi međunarodna zajednica, dok Kosovo plan smatra "dobrom osnovom za dalje razgovore".
10.01.2023. u 16:18
get url
text

Albin Kurti je, nakon sastanka sa predsjednicima kosovskih općina, rekao da je cilj Kosova da normalizuje odnose sa Srbijom, fokusirajući se na konačni, pravno obavezujući sporazum zasnovan na međusobnom priznanju.

- Plan Evropske unije, koji podržavaju Francuska, Njemačka i Sjedinjene Američke Države, smatrali smo dobrom osnovom za dalje razgovore, a Srbija ga je odbacila na sastanku Savjeta za nacionalnu sigurnost održanom u Beogradu 27. oktobra 2022. godine, uz jednoglasan zaključak o odbijanju ovog prijedloga, koji je javno objavio ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić - naglasio je Kurti.

Kosovski premijer je rekao da na srpsku stranu koja je odbacila francusko-njemački plan, treba biti izvršen međunarodni pritisak. Podsjetio je da je i njemački kancelar Olaf Scholz pomenuo međusobno priznavanje, prvo u Beogradu, a potom i u Prištini.

- Ono što bi trebalo da se desi u vezi ovog sporazuma jeste dodatni pritisak na Beograd, koji je sklapanjem sporazuma sa Ruskom Federacijom za vanjskopolitičku koordinaciju beskrupulozno napao vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije, koja zahtjeva sinhronizaciju, usaglašavanje svih zemalja članica i onih koje teže da postanu članice Evropske unije - istakao je Kurti.

Za sutra je najavljena posjeta Kosovu savjetnika američkog State Departmenta Dereka Cholleta, koji će sa čelnicima kosovskih institucija i opozicije razgovarati o nedavnim tenzijama između Prištine i Beograda.

Kurti je ocjenio da će se Cholletova posjeta desiti u važnom trenutku kada se bliži godišnjica rata u Ukrajini, a kako je rekao "Srbija ne samo da nije uvela sankcije i nije osudila rusku agresiju, nego je sklopila i tri veoma štetna sporazuma sa Rusijom u 2022. godini".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.