open-navfaktor-logo
search
Konferencija za novinare
Kurti: Odluka o reciprocitetu se odgađa čim se uklone sve barikade na sjeveru Kosova
Premijer Kosoba Albin Kurti ponovio je u ponedjeljak da će odluka o reciprocitetu za dokumente iz Srbije biti odložena na mjesec dana čim se uklone sve barikade koje su postavili Srbi na sjeveru zemlje.
01.08.2022. u 15:12
get url
text

Kurti je na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministrom unutrašnjih poslova Kosova Xelalom Sveclom, rekao da su granični prijelazi Jarinje i Brnjak i dalje zatvoreni i da će njihovo otvaranje biti omogućeno onda kada se u potpunosti uklone barikade.

Kazao je da se na ostalim graničnim prijelazima promet odvija uobičajeno i da se za državljane Srbije izdaju ulazno-izlazne isprave.

- Na svim ostalim graničnim prijelazima izdaje se ulazno-izlazni dokument za državljane koji dolaze iz Srbije, sa rokom važenja 90 dana. Do danas do 12 sati na graničnim prijelazima ovaj dokument je dostavljen za ukupno 1.501 građanina koji na to čekaju u prosjeku 20 sekundi - rekao je Kurti.

U ponoć je počela primjena izdavanja ulazno-izlaznog dokumenta za osobe koje na Kosovo ulaze sa srpskim ličnim kartama, na svim prijelazima izuzev Jarinja i Brnjaka na sjeveru Kosova, koji su i dalje zatvoreni. Prema odluci Vlade Kosova, mjere reciprociteta će se odložiti do 1. septembra kada "ilegalne srpske strukture uklone sve barikade i omoguće slobodu kretanja ka prijelazima Jarinje i Brnjak".

Kurti je također rekao da Kosovu nije lako da se suoči sa nelegalnim strukturama jer ih podržava državni aparat Srbije.

- Našoj državi nije lako jer ih podržava cijeli državni aparat našeg sjevernog susjeda. Na desetine teških i jasnih kršenja zakona počinjenih jučer, a sa kojima se bave policija i tužilaštvo - rekao je kosovski premijer.

Zahvalio se građanima Kosova na strpljenju, smirenosti i podršci.

- Nećemo dozvoliti destabilizaciju demokratskog ustavnog poretka naše Republike, osigurat ćemo da prevladaju zakon i mir, za sigurnost i dobrobit svih građana, bez razlike - poručio je Kurti.

Na kraju je pozvao međunarodnu zajednicu, Evropsku uniju i NATO, da osude nasilje i agresiju kriminalnih grupa na sjeveru Kosova, koje jasno podstiče, priprema i finansira Beograd.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.