open-navfaktor-logo
search
O napadu u Banjskoj
Kurti: Vučić i Radoičić kao Milošević i Arkan; Dvije stvari su potrebne, sigurnost za Kosovo i sankcije za Srbiju
Premijer Kosova Albin Kurti rekao je gostujući u vijestima Al Jazeere da napad na sjeveru Kosova u nedjelju nije bio nikakav "građanski otpor ili djelo bandi", nego napad "paravojnih oružanih formacija koje oprema i priprema Beograd" koji je "izvršen po naredbi Srbije".
29.09.2023. u 20:12
get url
text

Na pitanje da li vlasti Kosova imaju neke obavještajne informacije o novim napadima, Kurti je odgovorio da je tih informacija previše te da te "oružane grupe", kojima, kako je dodao, Vojska Srbije daje opremu, oružje i municiju, stalno izvode vježbe u blizini granice Kosova i "pripremaju se za rat".

- Ponovna agresija nije isključena - kazao je dodajući da je Srbija htjela da početak rata bude upravo u nedjelju.

Optužio je Beograd i oružane grupe da su htjeli ponoviti scenarij početka rata u Sarajevu. Kurti je također naveo da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić, koji je preuzeo odgovornost za napad na sjeveru Kosova, "Slobodan Milošević i Željko Ražnatović Arkan" koji žele regiju, kako je naveo, vratiti u 90-te, dodajući i da su "paravojne grupe" na Kosovu također povezane i sa grupama iz Rusije, kao što je Wagner, nazvavši tako Vučića i Radoičića i "Putinom i Prigožinom".

Premijer Kosova je optužio Vučića da "hoće još jedan rat i još jedan genocid, jer želi Republiku Srpsku na Kosovu".

- Kao što je Rusija vodila na početku hibridni rat u Ukrajini, Srbija vodi protiv nas - rekao je.

Kazao je i šta je prema njegovom mišljenju krajnji cilj napada. u nedjelju.

- Oni su htjeli da u manastir Banjska uđe naša policija pa da potom po svijetu dijele fotografije gdje se vide meci po zidovima manastira. To se nije desilo jer je naša policija veoma jaka i veoma profesionalna. Oni su pobjegli, trojicu terorista ubila je naša policija, nekoliko njih je u zatvoru, a mi želimo ekstradiciju onih koji su pobjegli jer su oni sada u Srbiji - naveo je Kurti.

Dodaje kako je važno da međunarodna zajednica razgova sa Beogradom na jeziku koji "Beograd razumije".

- To je jezik sankcija. Ovi autokrati, ako si velikodušan sa njima oni će smatrati da se ili bojiš ili si slab ili oboje. Zato međunarodna zajednica, evropska zajednica, NATO, SAD i Velika Britanija moraju službenom Beogradu da pokažu i dokažu da povratak u 90-te neće biti dopušten - govori Kurti za AJB.

Kazao je da Kosovo traži veće prisustvo NATO-a.

- Ali ne da mijenjaju našu policiju jer je naša policija izvanredna i uspješna, nego da zajedno sa našom policijom patrolira duž granice Srbije i Kosova. To je naš zahtjev. Sada su dvije stvari potrebne, sigurnost za Kosovo i sankcije za Srbiju - rekao je dodajući da potom mogu sjesti za pregovarački sto i naći rješenje za dobrosusjedske odnose.

O zahtijevu da se KFOR-u prepusti kontrola nad sjeverom Kosova, Kurti odgovara:

- Ne može on da traži ništa o Republici Kosovo. On nek se bavi Srbijom, ako može. Ja mislim da on ne bi trebao ni da se bavi Srbijom, ali kad je tu kao predsjednik, šta ćemo. Republika Kosovo je suverena država. Mi odlučujemo o našoj teritoriji i o našem ustavnom poretku.

Potom Kurti poručuje:

- Mi, narodi koji smo patili zbog Srbije, Albanci, Bošnjaci, Hrvati, Slovenci, pa i Crnogorci i Makedonci moramo da kažemo našu istinu o zvaničnom Beogradu jer oni ponavljaju svoju laž. Mi moramo ponavljati istinu jer naša generacija je to doživjela. Ne treba mi da pitamo naše bake i deke ili čitamo historijske knjige, u našim kostima, našoj koži, mi znamo ko je zvanični Beograd. A tamo na vlasti su oni koji su bili i krajem 90-tih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.