open-navfaktor-logo
search
Referendum
Makedonci danas glasaju o rješavanju spora sa Grčkom o imenu države
U slučaju pozitivnog ishoda referenduma, konačnu odluku o Dogovoru sa Grčkom donijet će Sobranje Republike Makedonije, gdje je za ustavne promjene potrebna dvotrećinska većina zastupnika
30.09.2018. u 09:34
get url
text
Danas se u Makedoniji održava referendum o nazivu te zemlje
Danas se u Makedoniji održava referendum o nazivu te zemlje

Širom Makedonije jutros u sedam sati otvorena su biračka mjesta na kojima će se građani putem referenduma izjasniti o Dogovoru o rješavanju dugogodišnjeg spora o imenu sa Grčkom, koji predviđa promjenu imena države u "Republika Sjeverna Makedonija".

Referendumsko pitanje glasi: "Da li ste za članstvo u EU i NATO sa prihvatanjem Dogovora između Makedonije i Grčke?".

Biračka mjesta će biti otvorena do 19 sati.

Na biračkom spisku se nalazi ukupno 1.806.336 građana. Da bi referendum uspio, izlaznost birača mora biti najmanje 50 odsto plus jedan.

Državna izborna komisija Makedonije je akreditovala više od 10 hiljada domaćih i oko 500 stranih posmatrača. Zvanična kampanja za refendum počela je 10. septembra i trajala je do petka kada je počela tišina pred referendum.

{$galerijaFotografija}

Vladajuća koalicija Zajedno za evropsku Makedoniju, sa Socijaldemokratskim savezom Makedonije premijera Zorana Zaeva, pozvala je gađane da glasom “da“ na referendumu otvore vrata euroatlantske budućnosti zemlje. Kampanju je podržala i Demokratska unija za integraciju, partija Albanaca u Makedoniji, koja je dio vladajuće koalicije.

Opoziciona partija VMRO-DPMNE pozvala je građane da na referendumu glasaju po sopstvenoj savjesti, jer oni smatraju da je dogovor sa Grčkom štetan i suprotan nacionalnim interesima Makedonije.

I predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov smatra da je dogovor o rješavanju makedonsko-grčkog spora štetan po nacionalne interese i najavio je da neće glasati na referendumu.

Poruke građanima Makedonije da izađu na referendum uputili su i brojni visoki međunarodni zvaničnici, koji su proteklih mjesec dana posetili Skoplje.

Referendum je konsultativnog karaktera i nije pravno obavezujući.

Vlada Makedonije je, ipak, navela da će rezultate referenduma smatrati obavezujućim. U slučaju pozitivnog ishoda referenduma, konačnu odluku o Dogovoru sa Grčkom donijet će Sobranje Republike Makedonije, gdje je za ustavne promjene potrebna dvotrećinska većina zastupnika.

Kada se ovi procesi završe u Makedoniji, neophodno je da Dogovor o imenu ratifikuje i grčki parlament.

20180930_2_32619344_37664758.jpg
1 od 13
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.