open-navfaktor-logo
search
"Došlo do propusta"
Milanović: Kako je moguće da letjelica veličine aviona nije srušena na putu od Ukrajine do Zagreba
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović obratio se javnosti nakon pada bespilotne letjelice u Zagrebu, sinoć oko 23 sata.
11.03.2022. u 12:12
get url
text

On je prvenstevno istakao kako Hrvatska nije dobila nikakvu dojavu o letjelici, te da je objekat letio iznad Mađarske 40 minuta, a da je u hrvatskom prostoru letio nešto manje od sedam minuta.

VEZANI TEKST - Letjelica u Zagreb stigla preko Mađarske, brzinom od 700 kilometara na sat

- Ovo je ozbiljan incident i tako ga tretiramo. Istraga je u toku, sve detalje želimo utvrditi - rekao je predsjednik, te je pozvao građane da budu mirni jer, kako kaže, "ovakve stvari se u sukobima ovakve vrste mogu dogoditi".

- Procjenjujemo da ovo nije usmjereno protiv Hrvatske, to je prvi i drugi dojam. Određene proceduralne stvari moramo preispitati i utvrditi kako je moguće da je do ovog došlo, a da letjelica veličine aviona nije srušena na putu od Ukrajine do Zagreba - kazao je.

- Gledamo šta se događa u Ukrajini, ali o ovom događaju, kad je u šire središte grada veličine gotovo milion ljudi pala letjelica teška šest tona, nisam vidio da je izvijestio bilo tko na CNN-u, BBC-ju i Al Jazeeri... Kao da je pala kiša, a ne, srećom, nenaoružana bomba - istakao je Milanović.

Kako dalje dodaje trenutni predmet istrage jeste činjenica da letjelicu nije niko primijetio.

- Pitanje je je li Hrvatska s ovim nivoom odbrane mogla išta napraviti. Bilo je vrlo kratko u našem zračnom prostoru. Nazvao sam jutros premijera. Činjenice će se utvrđivati. Kako je moguće da jedna nesofisticirana letjelica provede više od sat vremena iznad članice NATO-a i da niko to ne primjećuje? Uključene su vojne službe u istragu. Kako stvari zasad stoje, letjelica je doletjela iz prostora Ukrajine, srušila se iznad Zagreba kad je nestala bez goriva - rekao je Milanović.

Hrvatski predsjednik dodao je kako se nije čuo sa Viktorom Orbanom, te da je Mađarska trebala imati podatke u najkraćem mogućem roku, no nije.

- Događaj je ozbiljan. Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost će biti kad se premijer i ja dogovorimo. Brifiran sam prije pola sata. Sjednica Vijeća u formatu koji se koristi kao prilika za fotografiranje nema smisla. Kad me u ovakvom trenutku nazove premijer, kad se čujem s ljudima koji nešto znaju, kad se čujem s gradonačelnikom, to je to. Vijeće nije operativno tijelo.

VEZANI TEKST - Plenković: Ne znamo da li je letjelica bila u posjedu ruske ili ukrajinske vojske

U ovom stanju je naša protivzračna odbrana, koliko se u nju ulaže. U tom smislu ovisimo o zapadnim saveznicima, sve dok ne dobijemo 12 aviona, koji će isto biti beskorisni dok se u njih ne ulože neka sredstva. I u najboljim okolnostima, ovo je takva vanredna i nepredviđena situacija da morate ovisiti o partnerima i članicama NATO-a, koje nam nisu nesklone, i očito je kod njih došlo do nekog propusta - kazao je Milanović.

On je dodao da nema potrebe da se poziva ukrajinski ambasador na razgovor jer su stvari u Ukrajini izvan kontrole zbog rata.

- Šef NATO-a je tehnička osoba, to smo gledali i u vrijeme bombardiranja Srbije, generalni sekretar NATO-a je koordinator, on govori u ime Saveza i često kaže stvari koje nisu koordinirane. Nema smisla ga prozivati. Naučit ćemo nešto iz ovoga. Nije se dogodilo ništa - rekao je Milanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.