open-navfaktor-logo
search
"Histerizira i prijeti okolo"
Milanović o misiji Althea u BiH: Bezobrazno i skandalozno pismo Borella, tretira nas kao luzere
Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u utorak je rekao da se EU nedopustivo odnosi prema Hrvatskoj, navevši kao primjer "bezobrazno i skandalozno pismo" šefa evropske diplomatije Josepa Borella hrvatskom ministru Gordanu Grliću Radmanu.
20.12.2022. u 15:37
get url
text

Sadržaj pisma nije otkrio, ali je natuknuo da se odnosi na hrvatski zahtjev da učestvuje u misiji Althea u BiH.

Milanović je kazao kako nije htio ranije govoriti o tome kako ne bi ugrozio hrvatski ulazak u šengen s kojim je "završena hrvatska povijest" jer će "svi lopovi moći ući u Hrvatsku bez nadzora, bez granične kontrole". 

Visoki predstavnik Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell poslao je "skandalozan, bezobrazan, lažljiv, manipulativan, netačan" odgovor Grliću Radmanu, kaže Milanović.

On je ustvrdio da Borrell, koji "histerizira" i "prijeti" okolo, u svom pismu "izmišlja" rezolucije Vijeća sigurnosti i odluke Europskih vijeća kako Hrvatska ne bi učestvovala u Althei. 

U misiji Althea učestvuje više od hiljadu vojnika iz dvadesetak zemalja, ali ne i Hrvatska "čijem se učestvovavnju protive bošnjački političari i pojedine evropske zemlje", prenosi Hina.

Milanović, koji se nedavno vratio iz posjete Čileu, rekao je da čak i ta zemlja učestvuje u misiji te ima pet vojnika u Bugojnu. 

On je zatražio da Grlić Radman objavi Borrellov odgovor na pismo jer ono nije tajno, najavivši da će u protivnom to učiniti on. 

- To treba ići na svjetlo dana, pa da se vidi kako se prema hrvatskom vrhu vlasti odnosi službeni Bruxelles - naglasio je Milanović.

- Pa analizirajte malo, vidite kako se centralna evropska vlast obraća svojoj punopravnoj članici povodom jednog legitimnog i pristojnog zahtjeva da nas se tretira kao ostale - dodao je, obraćajući se novinarima. 

- Tretira nas se kao obične, jadne luzere - zaključio je Milanović. 

Hrvatski predsjednik u svojoj se izjavi dotaknuo i hapšenja potpredsjednice Evropskog parlamenta Eve Kaili, "nekakve Grkinje, relativno antipatične, ali ne zato što je Grkinja", upitavši zašto je ona uhapšena, ko je to učinio i s kojim pravom. 

- To je fašizam čisti - smatra Milanović. 

Kaili je uhapšena u sklopu istrage belgijskog javnog tužioca koja uključuje navodnu kriminalnu organizaciju, pokušaj trgovanja utjecajem jedne zaljevske države te navode o korupciji i pranju novca. Mediji pišu kako je riječ o Kataru. 

Milanović je zatražio "jasna objašnjenja" za koga je ona lobirala pa naglasio da to radi velik broj zastupnika te da je i dio hrvatskih "sjedio po nadzornim odborima". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.