open-navfaktor-logo
search
Demantovali ministra
Milanovićev kabinet napao Banožića jer narušava odnose sa BiH
Iz Kabineta Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića demantovali su današnje saopćenje Ministarstva odbrane Republike Hrvatske u kojem je navedeno kako hrvatski predsjednik nije ispoštovao zakonske procedure prilikom slanja pripadnika Počasno-zaštitne bojne u Bosnu i Hercegovinu i da je odlukom ministra odbrane spriječen međunarodni skandal.
01.11.2021. u 21:47
get url
text

- Ured Predsjednika Republike prinuđen je reagirati i danas, na praznik Svih svetih, na laži ministra odbrane Marija Banožića kojem očito baš ništa nije sveto, pa onda ni istina. Ministar odbrane Mario Banožić svojim lažljivim izjavama, a sada i saopćenjem poslanim iz Ministarstva odbrane RH, bez presedana narušava međunarodni ugled Republike Hrvatske i hrvatske vojske, narušava odnose s Bosnom i Hercegovinom te, poput svog nalogodavca Andreja Plenkovića, uznemirava javnost izmišljotinama - navodi se u Milanovićevom saopćenju.

Dalje se navodi kako je tvrdnja koju plasira preko MORH-a, kako je "spriječio međunarodni skandal, netačna i uvredljiva za Hrvatsku vojsku koja, za razliku od ministra, uvijek je postupala i postupa po zakonu i po zakonitim naređenjima i odlukama".

- Pripadnici Počasno-zaštitne bojne upućeni su u martu 2021. na ispraćaj posmrtnih ostataka četverice pripadnika HVO-a u Bugojno u skladu sa zakonom, na temelju zahtjeva kabineta Predsjednika Republike, prema naređenju načelnika Glavnog štaba OSRH i uz pisanu odluku ministra odbrane - navode također.

Ističu takđer da je jedini koji je, neshvatljivo i nepromišljeno, pokušao opstruirati zakonito slanje pripadnika PZB-a u Bugojno bio upravo ministar odbrane koji odluku o slanju pripadnika PZB-a nije želio potpisati do zadnjeg časa.

VEZANI TEKST - Milanović na svoju ruku poslao vojsku u BiH, Ministarstvo odbrane spriječilo međunarodni skandal

- Iako je od načelnika Glavnog štaba OSRH zakonito, propisno i na vrijeme dobio zahtjev. Umjesto da opet laže, neka ministar Banožić objasni zašto mu je smetalo da pripadnici PZB-a učestvuju na posljednjem ispraćaju poginulih pripadnika HVO-a u Bugojnu na kojem je u ime Predsjednika Republike Hrvatske bio posebni savjetnik za veterane penzionisani general Marijan Mareković, a u ime Vlade RH ministar vanjskih i evropskih poslova Goran Grlić Radman čiji dolazak u Bugojno ministar Banožić u svom saopćenju smišljeno prešućuje, dakle pokvareno prikriva. Pokušavajući sakriti svoju nesposobnost i nepoznavanje zakona, ministar odbrane zloupotrebljava MORH i njegove stručne službe za svoje političke obračune ne samo s Predsjednikom Republike nego sada i s načelnikom Glavnog štaba OSRH.

Opasno je i neodgovorno preko službenih stranica MORH-a optuživati Predsjednika Republike i načelnika Glavnog štaba OSRH za kršenje zakona, MORH ne može biti privatna ministrova služba za fabriciranje njegovih političkih prljavština - stoji u saopćenju Milanovićevog kabineta koje potpisuje njegov glasnogovornik Nikola Jelić.

Također iz Ureda predsjednika Hrvatske poslali su i reagiranje načelnika Glavnog štaba OSRH admirala Roberta Hranja koje je upućeno ministru odbrane, a dostavljeno i Zoranu Milanoviću i Andreju Plenkoviću. Admiral Hranj poručio je također da se radi o grubim neistinama.

- Saopćenje MORH-a osim što iznosi brojne neistine, nepotrebno unosi dozu nepovjerenja i baca sjenu na dobre odnose između dviju država, posebno njihovih oružanih snaga – naveo je između ostalog Hranj.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.