open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Muftija Dudić: Vlasti u Beogradu ne dozvoljavaju dolazak ljekara iz BiH, Sandžak treba pomoć
Nakon što je posljednjih dana eskaliralo stanje u Sandžaku po pitanju broja zaraženih koronavirusom, broj umrlih na dnevnom nivou dostizao desetke, a opće stanje u lokalnom zdravstvenom sistemu pokazalo nemogućnost da se nosi sa nastalim izazovima, pokrenuta je inicijativa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) da se građanima Sandžaka pomogne
01.07.2020. u 08:38
get url
text

U tom kontekstu reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović se nekoliko puta telefonskim razgovorima sa predsjednikom Mešihata IZ-a u Srbiji muftijom Mevludom ef. Dudićem, interesovao za aktuelno stanje i načinom konkretne pomoći. Došlo se na ideju da Islamska zajednica podrži i opremi ljekarsku ekipu iz Sarajeva i Tuzle, koja bi došla kao ispomoć ljekarima i pacijentima u Novom Pazaru, a sa njom i određena vrsta medicinske opreme, koja je neophodna i nedostaje bolnici i pacijentima.

- Dok su nadležni državni organi Bosne radili na pripremi dokumentacije i potrebnih dozvola za dolazak ljekarske ekipe, Rijaset Islamske zajednice je održao vanrednu sjednicu, gdje su utvrđeni koraci pružanja pomoći. Kada se je očekivala radosna vijest povodom dolaska, iznenadio me je poziv reisu-l-uleme, koji me je obavijestio da nadležni organi u Beogradu nisu izdali ljekarskoj ekipi iz Bosne potrebne dozvole, te da im je uskraćen dolazak, a samim tim i mogućnost da se građanima Sandžaka pomogne - kazao je muftij Dudić u izjavi za medije.

Ovaj korak nadležnog Beograda je nešto što se nije moglo očekivati, a posebno se u aktuelnom trenutku ne može opravdati.

- Ostaje pitanje da li je onima koji su donijeli odluku o neprihvatanju pomoći iz Bosne uopće stalo do života u Sandžaku i popravljanja stanja u zdravstvenom sistemu. Od predsjednika države Aleksandra Vućića, ukoliko mu je stalo do života građana ove regije, očekujemo da se hitno uključi u rješavanje nastalog problema - zaključio je muftija Dudić, objavio je mesihat.org. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.