open-navfaktor-logo
search
Muke obrazovanih
Ni sa dvije fakultetske diplome ne može da se zaposli, pa ide na kruzer konobarisati
Miloš Krivokapić je iz Herceg Novog i ima dvije diplome, ali posla nema pa jedinu nadu vidi u konobarisanju na jednom od kruzera
03.11.2019. u 11:21
get url
text
Miloš Krivokapić
Miloš Krivokapić

Crnogorac Miloš Krivokapić koji je rođen u Herceg Novom, završio je politologiju i menadžment na državnom Univerzitetu Crne Gore. Ipak, trenutno nema posao pa uskoro ide raditi na kruzeru kompanije Royal Caribbean kao pomoćnik konobara.

- To je opcija koja se nudi na početku. Radi se prosječno 10 sati svaki dan, tokom sedam mjeseci boravka na kruzeru, ali može iz dva dijela, šest sati ujutro plus četiri sata popodne. Plaćena mi je hrana, a primat ću najmanje tri puta više nego što bi u Crnoj Gori zaradio u svojoj struci. Ono što je još važnije - nakon nekoliko godina rada, ako se pokažeš, možeš napredovati i doći do pozicije supervizora, gdje je plaća nekoliko hiljada eura - kaže Krivokapić za DW.

Istraživanje u Crnoj Gori su pokazala da 70 posto mladih razmišlja o odlasku iz zemlje, da 14 posto već poduzima konkretne korake da to i učini.

Crnu Goru već godinama napuštaju stručnjaci, a najslikovitiji je primjer ljekara kojih je otišlo 150, što je za zemlju od 600.000 stanovnika veliki broj.

Krivokapić za DW kaže da je odlučio otići iz Crne Gore i potražiti posao u inostranstvu jer je "ovdje izgubljena nada".

- Institucije su zarobljene i okrenute uskim interesima elite. U inostranstvu postoji mogućnost slobode izbora i šansa da se takmičite na tržištu, dok u Crnoj Gori postoji "rođačka ekonomija", gdje sve konce u društvu vuče vladajuća stranka - tvrdi Krivokapić.

Promijenio je nekoliko poslova u privatnim kompanijama, ali tvrdi da nije mogao naći stalno zaposlenje u svojoj struci jer se u Crnoj Gori, čak i u privatnom sektoru, ljudi zapošljavaju po sistemu "usluga za uslugu".

- Do posla se ovdje isključivo dolazi preko stranačkih, rodbinskih ili kumovskih veza ili tako što nekome učinite neku usluga, pa vam on u svojoj firmi zaposli nekog iz porodice. Dakle, tu nema tržišnih odnosa gdje se gledaju produktivnost i efikasnost, nego su na djelu neki potpuno drugi parametri", smatra Krivokapić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.