open-navfaktor-logo
search
Nacionalna kampanja
Nova faza borbe: Srbija najavila početak liječenja COVID-19 krvnom plazmom
Zdravstveni sistem Srbije počet će liječenje zaraženih koronavirusom korištenjem krvne plazme pacijenata izliječenih od COVID-19, objavljeno je u petak u Beogradu, uz poziv svim izliječenima, potencijalnim donorima plazme, da se uključe u kampanju.
17.04.2020. u 16:39
get url
text

- Srbijanska vlada započela je danas veliku nacionalnu kampanju "Doniraj plazmu – spasi nekome život", što je simboličan početak sljedeće faze borbe protiv koronavirusa, izjavila je srbijanska premijerka Ana Brnabić.

U vanrednom obraćanju javnosti Brnabić je rekla da su do sada 534 osobe službeno izliječene od koronavirusa i pozvala ih da se jave i daju krvnu plazmu, jer će time pridonijeti ozdravljenju drugih.

Početak kampanje je praktički najavljen prilogom Radio-televizije Srbije u kojem su se, kao prvi donori, pojavili bivši nogometni reprezentativac Marko Pantelić i predsjednik Nogometnog saveza Srbije (FSS) Slaviša Kokeza.

Pantelić i Kokeza su među prvim pacijentima u Srbiji izliječenim od COVID-19, nakon što su u martu primljeni na bolničko liječenje poslije sastanka u UEFA-i te posjete Milanu.

Stručnjaci su objasnili da donori mogu biti zdrave osobe koje su izliječene od COVID- 19 i čiji su testovi nakon liječenja najmanje dva puta potvrđeni kao negativni, prenosi Hina.

Srbija će, kako je najavljeno, formirati i banku krvne plazme u slučaju pojave epidemije koronavirusa ujesen

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.