open-navfaktor-logo
search
Bojna Čavoglave
Odluka suda: Thompson smije pjevati "Za dom spremni"
Visoki prekršajni sud danas je na općoj sjednici svih sudija zauzeo pravno stajalište o tome je li uzvik “Za dom spremni” na početku pjesme “Bojna Čavoglave” Marka Perkovića Thompsona prekršaj protiv javnog reda i mira ili nije.
03.06.2020. u 14:56
get url
text

O svemu su se oglasili saopćenjem koje je portal 24sata.hr prenio u cjelosti. 

Dana 3. juna 2020. održana je sjednica svih sudija Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske u prisustvu 20 od ukupno 23 sudija. S obzirom da se, na temelju čl. 39. st. 3. Zakona o sudovima, odluka na sjednici svih sudija donosi većinom glasova svih sudija suda, postojali su uvjeti za održavanje sjednice.

Na sjednici se, između ostalog, pod toč. 4. dnevnog reda, odlučivalo i o nedorečenosti i različitom tumačenju pravne norme u odnosu na primjenu čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, kada se činjenični opis prekršaja odnosi na izvođenje pjesme "Bojna Čavoglave“, u izvođenju autora u izvornom obliku koja sadrži uzvik "Za dom spremni“, posebno u kontekstu načela zakonitosti, kao i ujednačenosti sudske prakse s obzirom na stajalište izraženo u usporedivom predmetu.

Imajući na umu dosadašnju jedinstvenu sudsku praksu Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske u odnosu na uzvik "Za dom spremni“ kada se koristi u različitim okolnostima, koja nije dovedena u pitanje, pristupilo se glasanju o slijedećem pitanju:

- Može li se postupanje okr. Marka Perkovića, koje je činjenično opisano u optužnim prijedlozima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske, PU šibensko-kninska, broj 511-13-10-17-74/2016 od 30. prosinca 2016. i broj 511-13-10-17-46/16 od 8. avgusta2016., podvesti pod zakonski opis prekršaja iz čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, koji glasi: “Ko na javnom mjestu izvođenjem, reproduciranjem pjesama, muzike i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža remeti javni red i mir.

Nakon provedene rasprave, sa 4 glasa za, 15 protiv i 1 suzdržanim, odlučeno je da se opisano postupanje u konkretnom predmetu ne može podvesti pod zakonski opis prekršaja iz čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te da je pravilna odluka ovog suda broj Jž-2747/2018 od 2. oktobra 2019.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.