open-navfaktor-logo
search
Filmska priča
Osvojila putovanje u lažnoj nagradnoj igri, pa sedam godina nevina robijala u Peruu
Građani su već dva puta sakupili novac za avionske karte, ali su one oba puta propale, zbog birokratskih prepreka, pa je ovo bila treća sreća
12.09.2019. u 18:48
get url
text

Vase Radović (49), domaćica iz Požarevca, avionom je došla noćas na beogradski aerodrom i time okončala osmogodišnju agoniju u Peruu, u kojem je nedužna provela sedam godina u zatvoru. Novac za avionsku kartu iz Lime do Beograda, preko Madrida, sakupili su građani Požarevca u humanitarnoj akciji. 

-Presretna sam što sam se vratila i jedva čekam da vidim svoje kćerke. Hvala svima koji su mi pomogli – rekla nam je vidno uzbuđena Vase po slijetanju na beogradski aerodrom.

Ona je u lažnoj nagradnoj igri osvojila putovanje u Peru 2011. godine, ali joj je, pri povratku, u prtljag podmetnuta droga, zbog čega je osuđena na 10 godina zatvora. Zbog dobrog vladanja uvjetno je puštena poslije sedam godina, ali od tada nije uspijevala da se vrati u Srbiju.

Građani su već dva puta sakupili novac za avionske karte, ali su one oba puta propale, zbog birokratskih prepreka, pa je ovo bila treća sreća. 

Osim ekipe Novosti, Vase je na aerodromu dočekala njena vjerna prijateljica Vesna Đukić-Delić i poznati požarevački novinar Slobodan Vasić, organizator akcije za kupovinu avionske karte. Doprinos u akciji za povratak Vase dali su i Ministarstvo vanjskih poslova i Ambasada Srbije u Argentini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.