open-navfaktor-logo
search
Na jugu Pojasa Gaze
Palestinci napuštaju istočne dijelove Rafaha uoči moguće izraelske invazije
AUTOR: Anadolija
06.05.2024. u 15:08
get url
text
Žene i djeca napuštaju Rafah
Žene i djeca napuštaju Rafah
FOTO: Anadolija
Stotine Palestinaca počele su napuštati kvartove na istoku Rafaha, na jugu Pojasa Gaze, uoči moguće kopnene invazije izraelskih snaga.
Izraelska vojska izdala je u ponedjeljak ujutro hitnu naredbu za evakuaciju palestinskih stanovnika iz nekoliko područja na istoku Rafaha uoči moguće kopnene invazije, pozivajući ih da se odmah presele u grad al-Mawasi.
- Izraelska vojska proširuje humanitarnu zonu u Al-Mawasiju i poziva Palestince da se privremeno evakuišu iz istočnih četvrti Rafaha u proširenu humanitarnu zonu - napisao je glasnogovornik vojske Avichay Adraee na platformi X.
Dodao je da "proširenje humanitarne zone u Al-Mawasiju uključuje terenske bolnice, šatore, velike količine hrane, vode, lijekova i drugih zaliha."
- Vojska također dozvoljava saradnju sa određenim međunarodnim organizacijama i drugim zemljama kako bi se proširio obim humanitarne pomoći koja se dostavlja u Pojas Gaze - rekao je glasnogovornik.
Dodao je da će se "ovaj proces odvijati postepeno na osnovu tekućih procjena situacije".
- U tom kontekstu će se dijeliti leci, slati tekstualne poruke i telefonski pozivi, a informacije se emituju preko arapskih medija - rekao je Adraee.
"Vojska će nastaviti raditi na postizanju ciljeva rata, uključujući razbijanje Hamasa i vraćanje svih izraelskih talaca", dodao je.
Agencija Ujedinjenih nacija (UN) za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) objavila je da će mogući izraelski kopneni napad na Rafah, gdje su raseljeni Palestinci u Pojasu Gaze našli utočište, izazvati još više patnje i ubijenih civila.
Više od 34.600 Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle godine.
Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.
Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.