open-navfaktor-logo
search
Premijerova poruka
Plenković: Hrvatska se protivi pojednostavljenju Dejtonskog sporazuma
Banalizacija, simplifikacija Dejtonskog/pariškog sporazuma protivna je njegovu duhu, slovu i logici, i Hrvatska se zalaže za jednakopravnost, da se u BiH svi narodi osjećaju dobro i Hrvati i Bošnjaci i Srbi, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković u srijedu.
29.09.2021. u 19:05
get url
text

VEZANI TEKST - Palmer: SAD podržava uklanjanje etničkih prefiksa za Predsjedništvo i Dom naroda FBiH

Hrvatska godinama brani "jednakopravnost Hrvata", zalaže se za izmjene izbornog zakona kako bi se spriječio "izborni inženjering" te za izbor legitimnih hrvatskih predstavnika u Predsjedništvo BiH i druge institucije, što se u više navrata nije provelo, rekao je hrvatski premijer, javlja Hina.

- Palmer traži kompromise - rekao je Plenković.

- Čemu se mi najviše protivimo je jedna banalizacija, simplifikacija koja otprilike ide od Dejtona do Brisela i ona je protivna i duhu i slovu i logici Dejtonskog/pariškog sporazuma - ustvrdio je.

- Naša je zadaća da to tumačimo međunarodnoj zajednici, da se zalažemo za ravnopravnost, da se zalažemo da se u BiH svi narodi osjećaju dobro i Hrvati i Bošnjaci i Srbi - rekao je.

Hrvatska ima ustavnu obavezu brinuti se o Hrvatima izvan Hrvatske, bili oni nacionalna manjina, rekao je pa dodao da HDZ ima dodatnu obavezu prema BiH jer ondje djeluje sestrinska stranka HDZBiH.

Izrazio je nadu da će se u BiH pronaći "kompromis" za izmjene Izbornog zakona do izbora 2022.

VEZANI TEKST - Susret u Zagrebu: O čemu su razgovarali Izetbegović i Milanović

Nije želio komentirati sadržaj sastanka predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića održanog u utorak s predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem, kazavši da "nema pojma što je bilo na sastanku" pa to ne može ni komentirati. 

Objasnio je da sastanci s predstavnicima iz BiH, poput jučerašnjeg s Bakirom Izetbegovićem i prošlosedmični s reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem predstavljaju pokušaje Hrvatske da "podigne intenzitet dijaloga, intenzitet razumijevanja, da BiH "funkcionira dobro i da je stabilna" da ide prema EU.

- Mi ćemo na tom putu pomoći vodeći računa da smo i prijatelj i saveznik i partner i advokat BiH, više nego bilo ko drugi - rekao je.

Podcrtao je da je politika hrvatske vlade "partnerski i kvalitetni odnosi s BiH" te najavio da će u četvrtak na Svilaju razgovarati s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijem.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.