open-navfaktor-logo
search
Održao govor
Porfirije nazvao ženu jadnicom i bijedom, našao se na udaru brojnih kritika
Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije izazvao je brojne reakcije u javnosti i našao se na udaru kritika nakon što je na društvenim mrežama objavljen snimak njegovog govora u kojem se obrušio na nepoznatu ženu.
14.05.2023. u 08:35
get url
text

Ženu koja se nije nalazila u prostoriji u kojoj je držao govor nazvao je jadnicom i bijedom.

- Plakao bih, vrištao bih od muke, kad vidim jadnicu koja mijenja teze, pa kaže "a zašto nisu brinuli se o ženama, žene su ugrožene", pa jesu ugrožene, svi smo ugroženi od tebe bre bijedo jedna - dio je govora Porfirija u vezi sa rodno osjetljvim jezikom.

Izjava Porfirija izazvala je reakcije na društvenim mrežama. Pored brojnih negativnih komentara koje je sporni snimak izazvao, upečatljiv je i komentar bivše ministrice rudarstva i energetike Srbije Zorane Mihajlović.

Ona je podsjetila patrijarha na osjetljiv položaj žena u Srbiji.

- Vaša svetosti, još jednom da vas podsjetim, da je u posljednjih 15 godina u partnerskom/porodičnom nasilju ubijeno 350 žena, samo zato jer su žene, a stotine djece ostalo je bez majki…. Ili da podsjetim da je od početka godine, za 4,5 mjeseca ubijeno 18 žena - da li je to signal za ujedinjenje? Ili ćemo govorom mržnje da podstičemo nasilnike da su Bogom dani da ženama oduzimaju živote?! - poručila je bivša potpredsjednica Vučićeve Srpske napredne stranke.

Ocijenila je da Porfirije, očigledno, nema problem da koristi rodno senzitivan jezik kada govori o ženama kao jadnicama i bijednicama, već je teže kad žene treba da nazove naučnicama, profesorkama i predsjednicama. Prema njenim riječima, tužno je da bilo ko govori na takav način, a pogotovo kad tako nešto dolazi i iz usta patrijarha, jer je njegova odgovornost "velika, a sramota nemjerljiva".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.