open-navfaktor-logo
search
Osudio propalestinske proteste
Predsjedavajući Zastupničkog doma SAD-a Mike Johnson izviždan na Univerzitetu Columbia
AUTOR: Anadolija
25.04.2024. u 09:22
get url
text
FOTO: AA
Predsjedavajući Zastupničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država Mike Johnson izviždan je u srijedu tokom posjete Univerzitetu Columbia u New Yorku.
Skandiranje je počelo u trenutku kada se Johnson popeo na podij zajedno sa ostalim republikanskim kolegama. Njegova posjeta imala je za cilj da osudi navodni antisemitizam i propalestinske proteste koji traju u kampusu od prošle sedmice.
Studenti su povremeno zviždali i galamili na Johnsona i njegove kolege, skandirajući parole poput "Slobodna Palestina", "Stop genocidu" i "Od rijeke do mora", prenosi "Washington Post".
- Njegovane tradicije ovog univerziteta su trenutno preuzete radikalnim i ekstremnim ideologijama. Oni postavljaju metu na leđa jevrejskim studentima u Sjedinjenim Američkim Državama, ovdje u ovom kampusu - rekao je Johnson.
Kazao je da se pridružuje kolegama u pozivanju predsjednice Univerziteta Columbia Minouche Shafik da podnese ostavku "ukoliko ne može odmah uvesti red".
- Kao predsjednik Zastupničkog doma, danas se obavezujem da Kongres neće šutjeti jer se od jevrejskih studenata očekuje da bježe i ostanu kod kuće, skrivajući se u strahu - rekao je Johnson.
Johnson je tokom jednog intervjua opisao Shafik kao veoma slabu i nesposobnu liderku.
Prošlosedmična odluka predsjednice Univerziteta Columbia da zatraži od njujorške policije da uhapsi desetine demonstranata podstakla je širi protestni pokret.
Protesti predvođeni studentima koji zahtijevaju da univerziteti osude izraelski rat u Pojasu Gaze i distanciraju se od izraelskih kompanija, nastavljeni su u srijedu, a novi kampovi su podignuti na mnogim kampusima.
Protesti su održani u brojnim kampusima uključujući Kalifornijski državni politehnički univerzitet, Humboldt, Yale Univerzitet, Univerzitet Minnesota - Twin Cities, Swarthmore College i Univerzitet Pittsburgh u Pennsylvaniji, Univerzitet Rochester u New Yorku, Massachusetts Institute of Technology, Tufts Univerzitet i Emerson College u Massachusettsu, te Univerzitet Michigan u Ann Arboru.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.