open-navfaktor-logo
search
U 88. godini
Preminuo Ismail Kadare
"Albanija i Albanci danas izgubili svog književnog genija, svog duhovnog emancipatora, Balkan pjesnika svojih mitova, Evropa i svijet jednog od najistaknutijih predstavnika moderne književnosti"
AUTOR: Radio Slobodna Evropa
01.07.2024. u 11:22
get url
text
Albanski pisac Ismail Kadare preminuo je u ponedjeljak u 88. godini, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa njegov izdavač Bujar Hudri.
Izvori u Univerzitetskom bolničkom centru "Majka Tereza" u Tirani također su objavili da je Kadare "doživio kardio-respiratorni zastoj".
Kadare je rođen 1936. godine u Đirokastru, malom gradu u planinama na jugu Albanije.
Njegov grad, o kojem je napisao roman "Hronika u kamenu", dio je svjetske baštine pod zaštitom Unesca.
Kadare je trideset godina svoje karijere pisca živio u komunističkoj Albaniji, gdje je napisao i svoja remek-djela: "General mrtve vojske", "Prekinuti april", "Velika zima" i "Most na tri luka".
"General mrtve vojske", američki list Boston gloub (The Boston Globe), opisao je kao "moćan i dirljiv roman". Također je uključen u 100 knjiga veka francuskog lista Mond (Le Monde).
Riječ je o priči o italijanskom generalu, koji poslije Drugog svjetskog rata odlazi u Albaniju da odnese tijela italijanskih vojnika.
Kadare je "jedan od najupečatljivijih romanopisaca koji pišu na bilo kojem jeziku", piše o njemu The Wall Street Journal.
Njegove knjige su prevedene na više od 45 jezika svijeta.
Mnogi od njih su bili zabranjeni u komunističkoj Albaniji – među njima i "Palata snova", u kojoj Kadare elaborira o odnosu moć-pojedinac.
Kadare je u intervjuu za list The Financial Times 2010. godine rekao da je najponosniji na to djelo.
- Napisana je 1980. i objavljena godinu dana kasnije, u najmračnijem periodu albanske tiranije. Bila je to knjiga protiv te tiranije - rekao je Kadare.
O godinama diktature pisao je i u djelima "Piramida" i "Koncert".
Kadare je emigrirao u Francusku 1990. godine, nakon što je podržao demokratizaciju.
On je 1996. postao član Francuske akademije moralnih i političkih nauka.
Kadare je 1998. godine, kada je počeo rat na Kosovu, objavio knjigu "Tri dana žalosti za Kosovom".
Kadare je osvojio nekoliko međunarodnih nagrada. Godinama se spominjao i kao mogući pretendent za Nobelovu nagradu za književnost.
Prošle godine francuski predsjednik Emmanuel Macron dodijelio mu je titulu "Velikog oficira Legije časti" tokom posjete Tirani.
Posljednjih decenija Kadare je živio i pisao između Pariza i Tirane.
- U Parizu uvijek radim u istom kafiću. U Tirani je to nemoguće, zbog radoznalosti ljudi - rekao je Kadare za The Financial Times.
Reagirajući na vijest o smrti Kadarea, predsjednik Albanije Bajram Begaj rekao je da su "Albanija i Albanci danas izgubili svog književnog genija, svog duhovnog emancipatora, Balkan pjesnika svojih mitova, Evropa i svijet jednog od najistaknutijih predstavnika moderne književnosti".
Kadare je uzdigao albansku književnost i kulturu "na vrh svjetske književnosti, kulture i civilizacije", rekla je predsjednica Skupštine Albanije Lindita Nikola.
- Djelom koje je stvorio, Ismail Kadare, najveći albanski pisac svih vremena, popeo se na Olimp albanskog pisma- rekla je ona.
Predsjednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da je "narod Kosova, kao i cijeli albanski narod, danas u žalosti".
- Izgubio je kolosa i najpoznatijeg albanskog učenjaka, izgubio je nezaustavljivog pobornika prava albanskog naroda na Kosovu da živi slobodan i neopterećen, i nezaustavljivog promotera ovog prava širom svijeta - rekla je Osmani o Kadareu.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.