open-navfaktor-logo
search
Podrška zločinima
Ratnog zločinca Vojislava Šešelja SPC odlikovao ordenom Svetog vladike
Eparhija novogračaničko-srednjozapadnoamerička Srpske pravoslavne crkve dodelila je orden Svetog vladike Mardarija lideru radikala Vojislavu Šešelju, saopćeno je iz Srpske radikalne stranke.
11.09.2022. u 12:05
get url
text

Visoko crkveno odlikovanje Šešelju je u ime vladike Longina dodelio vladika bački Irinej koji je, kako se navodi u saopćenju, tom prilikom poručio da mu je "pripao dio časti i prijatna dužnost da u ime preosvećenog vladike Longina uruči ovaj divni orden, napravljen u ime jednoga divnog Božijeg ugodnika, svetitelja, našeg gotovo savremenika, Svetoga brata Mardarija", prenosi Direktno.rs.

Šešelj je rekao da mu je veliko zadovoljstvo i čast da on "kao nedostojan" primi ovo visko crkveno odlikovanje, dodaje se u saopćenju.

Lider radikala dodao je i da kada je svojevremeno boravio u Americi, Кanadi i Australiji, zatekao je tamo Srbe "podeljene, zavađene na krv i nož".

- Ja sam se trudio, na svakom mjestu gdje sam boravio, da se taj raskol prevaziđe, da se crkva ponovo ujedini i imao sam prilično uspjeha. Po prvi put su jedni drugima dolazili u crkvene domove, u crkve, manastire, a onda je dolazak na čelo srpske crkve patrijarha Pavla širom otvorio put da se to zaista i postigne - rekao je Šešelj.

Podsetimo, Vojislav Šešelj je pravosnažnom presudom Haškog tribunala iz 2018. godine osuđen na deset godina zatvora zbog podsticanja progona, deportacije i prisilnog raseljavanja i premeštanja Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci, 1992. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.