open-navfaktor-logo
search
Begova džamija
Reisu-l-ulema klanjao dženazu u odsustvu iranskom predsjedniku i njegovim saradnicima
AUTOR: Mina
24.05.2024. u 14:42
get url
text
FOTO: Mina
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović danas je nakon džuma namaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu klanjao dženazu u odsustvu predsjedniku Islamske Republike Iran Ebrahimu Raisiju, ministru vanjskih poslova ove zemlje Hosseinu Amir-Abdollahianu i njihovim saradnicima, a koji su tragično poginuli u padu helikoptera u nedjelju, 19. maja 2024. godine.
Nakon dženaza-namaza zahvalnost je izrazio ambasador Republike Iran u Bosni i Hercegovini Abuzar Ebrahimi Torkaman.
- Koristim priliku da se svima vama posebno zahvalim na ovoj prilici koju ste pružili da zajednički obavimo dženazu-namaz uvaženom predsjedniku Islamske Republike Iran. Posebnu zahvalnost želim iskazati uvaženom reisu-l-ulemi (Husein-ef. Kavazoviću) - rekao je amdasador Torkaman.
Osvrnuo se na poruku rhm. predsjednika Raisija za građane Bosne i Hercegovine koju mu je poručio prilikom preuzimanja ambasadorskog mandata prije osam mjeseci.
- Kada sam bio kod njega upitao sam da li imate neku poruku za građane Bosne i Hercegovine. Kazao mi je: "Gdje god budeš išao, i s kim god se budeš susretao, kaži da su građani Bosne i Hercergovine naša velika braća." Islamska Republika Iran uvijek je bila brat Bosne i Hercegovine - poručio je ambasador Torkaman.
Iranski predsjednik Ebrahim Raisi jučer je ukopan u svom rodnom gradu Mashadu.
Podsjećamo, reisu-l-ulema je vrhovnom lideru Islamske Republike Iran Seyyedu Aliju Hosseini Khameneiju uputio saučešće, iskazavši, između ostalog, sollidarnost s iranskim narodom u ovim teškim trenucima.
- Mi danas tugujemo s Vama i Vašim narodom i dovimo za merhume i njihove porodice. Uz dove Uzvišenom Allahu da nastradalim podari svoju milost, njihovim porodicama sabur, a narodu Irana dostojanstvo u boli, ja Vas iskreno selamim - napisao je reisu-l-ulema Kavazović.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.