open-navfaktor-logo
search
Jasna poruka
SAD o dešavanjima na Kosovu: Ubistvo policajca ne može se izjednačiti sa ubistvom napadača
Sjedinjene Američke Države(SAD) protive se nastojanjima da se ubistvo kosovskog narednika Afrima Bunjakua izjednači sa napadačima "koji su učestvovali u njegovom ubistvu".
28.09.2023. u 19:48
get url
text

VEZANI TEKST - Sigurnosna situacija na sjeveru Kosova još napeta, granični prijelazi prema Srbiji i dalje zatvoreni

Ovo je za RSE rekao portparol američkog State Departmenta Matthew Miller, na pitanje kako SAD gledaju na ljude koji su 24. septembra napali kosovsku policiju u Banjskoj u Zvečanu.

- Bili smo veoma jasni: SAD najoštrije osuđuju koordinisane i nasilne napade na kosovsku policiju 24. septembra i izražavamo saučešće porodici narednika kosovske policije koji je ubijen na dužnosti. Protivimo se pokušajima da se tragična smrt narednika kosovske policije (Afrima) Bunjakua izjednači sa smrću pojedinaca koji su učestvovali u ubistvu policajca. Odgovorni moraju biti izvedeni pred lice pravde kroz transparentan istražni proces. Istraga je u toku - rekao je Miller.

Kosovska policija je 24. septembra napadnuta u Banjskoj kod Zvečana, dok je izvodila akciju uklanjanja barikade postavljene na putu.

Kao rezultat napada, narednik Afrim Bunjaku je ubijen, a nekoliko drugih policajaca je ranjeno.

Osumnjičeni napadači - kojih je, prema podacima kosovskih vlasti bilo tridesetak - sklonili su se u manastir Banjska i odatle su nastavljeni sukobi sa policijom.

Tokom razmjene vatre ubijena su tri osumnjičena napadača, dok su četiri osobe uhapšene zbog ovog napada, koji Kosovo smatra terorističkim i za njega okrivljuje Srbiju.

VEZANI TEKST - Vučić o Kosovu: Narod je na ivici ustanka

Beograd je negirao da je učestvovao u ovom događaju.

U Srbiji je 27. septembra proglašen dan žalosti za trojicom ubijenih Srba u Banjskoj. Ovu odluku kritikovala je i Evropska unija. Portparol bloka Peter Stano izjavio je da se "žrtve terorizma ne mogu izjednačiti sa teroristima".

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 27. septembra da pripadnike oružane grupe koja je napala kosovsku policiju nikada ne može opisati kao "teroriste", prenosi RSE.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.